dnes je 2.8.2025

Udržitelné podnikání a cirkulární ekonomikaLIVEGarance

Datum konání 19.11.2025, Ing. Pavla Blackmore

Seznamte se s klíčovými oblastmi udržitelnosti s důrazem na praktickou aplikaci v podnikání, veřejné správě i osobním životě.

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Úvod do udržitelnosti a ESGLIVEGarance

Datum konání 25.9.2025, Ing. Pavla Blackmore

Seznamte se s klíčovými oblastmi udržitelnosti s důrazem na praktickou aplikaci v podnikání, veřejné správě i osobním životě.

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

V letním období SVS více zaměřuje kontroly na farmářské trhy

1.8.2025, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

V letním období SVS více zaměřuje kontroly na farmářské trhyStátní veterinární správa (SVS) v létě pravidelně zaměřuje své kontroly na prodej produktů živočišného původu na farmářských trzích.

Zrušení oznamovací povinnosti při příležitostném prodeji lihovin

31.7.2025, Zdroj: Celní správa ČR

Zrušení oznamovací povinnosti při příležitostném prodeji lihovinNovelizací zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek (dále jen „zákon o ochraně zdraví“) zákonem č. 218/2025, který nabyl účinnosti dnem 1.7.2025, dochází v oblasti příležitostného prodeje alkoholických nápojů ke…

Nové MLR acetamipridu od 19. 8. 2025

30.7.2025, Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Nové MLR acetamipridu od 19. 8. 2025Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně (ÚKZÚZ) dne 15. dubna 2025 informoval uživatele přípravků na ochranu rostlin, že podle nařízení Komise (EU) 2025/158 dochází u vybraných plodin, zejména u ovoce a zeleniny k významnému zpřísnění dosavadních…

Označování země původuGarance

29.7.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Letošní zimu nepřežila téměř čtvrtina včelstev, řešením může být automatizace

29.7.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Letošní zimu nepřežila téměř čtvrtina včelstev, řešením může být automatizacePodle výsledků výzkumu mezinárodního projektu COLOSS, zaměřeného na sledování úspěšnosti zimování včel, nepřežilo letošní zimu 26 % včelstev, což představuje nejhorší výsledek za posledních dvanáct let. Hlavním důvodem tohoto úhynu je parazitární onemocnění…

Označování čerstvého ovoce a zeleniny v maloobchodě

28.7.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Označování čerstvého ovoce a zeleniny v maloobchoděČlánek 76 nařízení (EU) č. 1308/2013 stanoví základní požadavek, že produkty odvětví ovoce a zeleniny, které se mají prodávat spotřebiteli v čerstvém stavu, lze uvádět na trh, pouze pokud jsou řádné a uspokojivé obchodní jakosti a pokud je uvedena země původu.…

Maso a masné výrobky: Co byste měli vědět?

25.7.2025, Zdroj: eKlasa

Maso a masné výrobky: Co byste měli vědět?Maso a masné výrobky mohou být součástí vyvážené stravy, pokud je konzumujete s mírou a vybíráte kvalitní produkty. K masu přidejte čerstvou zeleninu, luštěniny a zdroje nenasycených tuků, jako jsou ořechy, různá semínka nebo avokádo, čímž podpoříte pestrost a…

Výroba potravin 2026: Klíčová konference pro každého, kdo chce udávat směr v potravinářském průmyslu

24.7.2025, Zdroj: PotravinyInfo

Výroba potravin 2026: Klíčová konference pro každého, kdo chce udávat směr v potravinářském průmysluJaké legislativní změny ovlivní potravinářství? Jak správně nakládat s odpady a co znamená greenwashing v praxi? Na tyto a mnoho dalších aktuálních otázek odpoví odborníci na konferenci Výroba potravin 2026.

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 248/2018 Sb., o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí

23.7.2025, Zdroj: Úřad vlády

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 248/2018 Sb., o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždíNa základě zmocnění v § 18 odst. 1 písm. a), b), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících…

Extrémní jevy počasí zasahují do produkce potravin, jejich cena roste

22.7.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Extrémní jevy počasí zasahují do produkce potravin, jejich cena rosteBritské brambory, kalifornská zelenina, jihoafrická kukuřice a indická cibule patří mezi mnoho potravin, které byly podle studie týmu mezinárodních vědců zasaženy nedávnými cenovými šoky, které způsobily extrémní povětrnostní…

Obsah hořčíku v minerální vodě.Garance

22.7.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Konec nejasností na etiketách: Producenti potravin a zástupci obchodníků vítají snahu Evropské komise o zpřesnění názvů rostlinných výrobků

21.7.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Konec nejasností na etiketách: Producenti potravin a zástupci obchodníků vítají snahu Evropské komise o zpřesnění názvů rostlinných výrobkůPotravinářská komora ČR a Asociace českého tradičního obchodu vítají rozhodnutí Evropské komise, která se bude zabývat problematikou označování rostlinných výrobků. Tento krok je zásadní pro zajištění transparentnosti nejen pro spotřebitele, ale i pro samotné…

Publikace „Výživa a zdraví“

18.7.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Publikace „Výživa a zdraví“Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy zveřejnil aktualizované vydání publikace „Výživa a zdraví“. Autorkami publikace jsou Mgr. Daniela Hrnčířová, Ph.D. a doc. MUDr. Jolana…

Kvóty na dovoz potravin z Ukrajiny doléhají na české výrobce, hrozí uzavírání firem

17.7.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Kvóty na dovoz potravin z Ukrajiny doléhají na české výrobce, hrozí uzavírání firemDomácí producenti potravin se důrazně staví proti chystanému rozšíření bezcelních dovozních kvót na vybrané komodity z Ukrajiny. Potravinářská komora ČR proto naléhavě vyzývá vládu, aby odmítla další navyšování ukrajinských dovozů. Zároveň varuje před…

Řetězce mění závazky ohledně klecových vajec, podle Prouzy je to lež

16.7.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Řetězce mění závazky ohledně klecových vajec, podle Prouzy je to ležOrganizace Obraz - Obránci zvířat obvinila některé řetězce z tichého ústupu od závazků ohledně prodeje klecových vajec a spustila kampaň s názvem Zrádci slepic, která na vývoj upozorňuje.

Název výrobku Punč s černým ovocem.Garance

15.7.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Příklady označování: Přírodní sladidla, medGarance

14.7.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…

Integrace požadavků ISO 14001 a ESG reportingu v českých firmáchGarance

14.7.2025, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

V posledních letech můžeme sledovat, jak se české podniky stále více potýkají s rostoucími požadavky na udržitelnost a transparentnost. Směrnice Evropské unie CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) ukládá firmám povinnost reportovat ESG data…

Zdravotní rizika z vnitřních vodovodů a povinnosti jejich vlastníků a provozovatelů - doporučení Státního zdravotního ústavu

14.7.2025, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Zdravotní rizika z vnitřních vodovodů a povinnosti jejich vlastníků a provozovatelů - doporučení Státního zdravotního ústavuV České republice považujeme za samozřejmost, že z kohoutku teče nezávadná pitná voda. Pokud jsme napojeni na veřejný vodovod, spoléháme na jeho provozovatele, že dělá vše pro to, aby nám dodával vodu kvalitní, což také obvykle dělá. Ale pozor, má to jeden…

Označování rostlinných imitací pod lupou: Potravinářská komora přináší fakta vyvracející mýty často rozšířené i mezi vegany

11.7.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Označování rostlinných imitací pod lupou: Potravinářská komora přináší fakta vyvracející mýty často rozšířené i mezi veganyJasná fakta o rostlinných imitacích, které mohou obsahovat i nulové množství bílkovin, jsou často opomíjena. Zatímco například názvy mléčných výrobků podléhají přísné regulaci, názvy jiných potravin zatím ne. Proto i někteří výrobci rostlinných výrobků sami…

Optimalizace postupů při stanovení trvanlivosti potravinZáznamGarance

10.7.2025, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:36:00

Dobu „trvanlivosti“ i „použitelnosti“ stanovuje výrobce sám, a zodpovídá za to, že výrobek po uvedenou dobu vydrží. Vhodnější však je, nespoléhat bezmezně na uvedené datum a nekupovat výrobky na konci stanovené lhůty, nebo výrobky,…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Savencia uzavře mlékárnu v Hodoníně, sýr Apetito bude vyrábět v Německu

10.7.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Savencia uzavře mlékárnu v Hodoníně, sýr Apetito bude vyrábět v NěmeckuFrancouzská skupina Savencia uzavře koncem února 2026 mlékárnu v Hodoníně, kde vyrábí tavené sýry - například značku Apetito. Výrobu přesune do Německa. Dotkne se to 100 pracovníků.

Díky intenzivnímu tlaku potravinářského sektoru se podařilo prosadit důležité rozhodnutí Poslanecké sněmovny

9.7.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Díky intenzivnímu tlaku potravinářského sektoru se podařilo prosadit důležité rozhodnutí Poslanecké sněmovnyMimo jiné také díky intenzivnímu tlaku potravinářského sektoru se podařilo prosadit důležité rozhodnutí Poslanecké sněmovny. Ta schválila snížení finanční rezervy autorizované obalové společnosti EKO-KOM z navrhovaných 50 % zpět na původních 25 % ročních…

Tichá hrozba v úlech může zdražit med. Včelaři bojují s parazitem i s následky chladného jara

8.7.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Tichá hrozba v úlech může zdražit med. Včelaři bojují s parazitem i s následky chladného jaraAčkoliv jsou včelstva po zimě v dobré kondici a mají dostatek zásob pro vlastní potřebu, v úlech tiká časovaná bomba v podobě parazita kleštíka včelího. Jeho populace v létě nebezpečně sílí a bez včasného zásahu může na podzim způsobit fatální škody, které se…

Uvádění latinského názvu použitých bylinGarance

8.7.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Potravinářská komora ČR podporuje zavedení celoevropských pravidel pro označování rostlinných výrobků

7.7.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Potravinářská komora ČR podporuje zavedení celoevropských pravidel pro označování rostlinných výrobkůPotravinářská komora ČR podporuje zavedení jednotných celoevropských pravidel pro rostlinné výrobky. Stávající legislativní nejednotnost totiž zbytečně komplikuje trh, vytváří nepřehledné prostředí pro spotřebitele a zavedení jasných pravidel dlouhodobě…

Nové potravinářské předpisy EU - červen 2025

4.7.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Nové potravinářské předpisy EU - červen 2025Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.

Zdraví spotřebitelů opět v popředí

3.7.2025, Zdroj: Codex Alimentarius

Zdraví spotřebitelů opět v popředíV Bangkoku v Thajsku skončilo 18. zasedání Kodexového výboru pro kontaminanty v potravinách (CCCF). Zasedání, které společně pořádaly Nizozemské království a Thajsko, přineslo významný pokrok v několika klíčových bodech zaměřených na ochranu zdraví…

Pozor na letní otravy z jídla. Jak bezpečně nakupovat potraviny i v největším horku?

1.7.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Pozor na letní otravy z jídla. Jak bezpečně nakupovat potraviny i v největším horku?Se zvyšujícími se letními teplotami prudce roste riziko možné otravy z jídla. Vysoké teploty totiž vytvářejí ideální prostředí pro bleskové množení mikroorganismů v potravinách. Původců onemocnění z potravin je celá řada, dodržováním základních hygienických…

Melatonin v doplňku stravyGarance

1.7.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Příklady označování: Koření, jedlá sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčiceGarance

30.6.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 398/2016 Sb., o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a…

Roste zájem o hmyzí potraviny, rozvoj brzdí legislativa i skepse

30.6.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Roste zájem o hmyzí potraviny, rozvoj brzdí legislativa i skepseZájem o potraviny s hmyzem mezi Čechy roste, větší rozvoj a prodeje ale brzdí zejména skepse lidí a nastavení legislativy. ČTK to řekli zástupci českých firem Crunchy, Sens Food a WormUP, které vyrábějí a nabízejí hmyzí…

Kyselina trifluoroctová (TFA) ve víně - Jak se tato chemická látka dostává do lahví? Existuje zdravotní riziko?

27.6.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Kyselina trifluoroctová (TFA) ve víně - Jak se tato chemická látka dostává do lahví? Existuje zdravotní riziko?Podle měření organizace na ochranu životního prostředí obsahují komerčně dostupná vína zbytky kyseliny trifluoroctové (TFA). Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) připravil první hodnocení zjištěných hodnot a poskytuje odpovědi na vybrané…

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 144/2023 Sb., o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev

25.6.2025, Zdroj: Úřad vlády

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 144/2023 Sb., o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstevCílem návrhu vyhlášky je reagovat na aktuální zjištění a odbornou diskuzi k problematice řešení otázky hniloby včelího plodu.

Legislativa pro stánkový prodej potravinGarance

24.6.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Společné stravování

24.6.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Společné stravováníStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o…

Udržitelnost v dodavatelském řetězci: soulad s ISO 50001 a trendy ESGGarance

23.6.2025, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

Kontext: V éře rostoucího důrazu na udržitelnost a odpovědnost vůči životnímu prostředí se dodavatelské řetězce stávají klíčovým faktorem ovlivňujícím uhlíkovou stopu, reputaci a soulad s regulatorními požadavky, jako je ESG reporting. Norma ISO 50001 nabízí…

Zemědělské prodejny bez obsluhy přibývají, posilují ekonomiku farem i venkov

23.6.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Zemědělské prodejny bez obsluhy přibývají, posilují ekonomiku farem i venkovSamoobslužné farmářské prodejny mohou mít různou formu jednoduchých prodejních boxů s kasou, lednicí, ale i plně digitalizovaných automatizovaných provozoven s přístupem 24 hodin denně.

PET láhve - žádné známky zdravotního rizika

20.6.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

PET láhve - žádné známky zdravotního rizikaNěmecký Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) zveřejnil své odpovědi na často kladené otázky spotřebitelů týkající se PET lahví.

Vyrazte na GULFOOD, nejvýznamnější potravinářský veletrh v arabském světě!

20.6.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Vyrazte na GULFOOD, nejvýznamnější potravinářský veletrh v arabském světě!Ministerstvo zemědělství zve české firmy k účasti na nejprestižnějším mezinárodním veletrhu v arabském světě GULFOOD 2026 do Dubaje, který se uskuteční ve dnech 16.—30. ledna…

Značky Klasa a Regionální potravina s přehledem obhájily svou pozici ve skupině nadstandardně kvalitních potravin

19.6.2025, Zdroj: eKlasa

Značky Klasa a Regionální potravina s přehledem obhájily svou pozici ve skupině nadstandardně kvalitních potravinInspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pravidelně kontrolují potraviny oceněné značkami kvality. Z výsledků kontrol zaměřených na výrobky se značkou KLASA nebo Regionální potravina za rok 2024 lze konstatovat, že jejich producenti jsou si…

Mattoni 1873 vrací výrobu Pepsi do Maďarska, kde investovala téměř miliardu korun

18.6.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Mattoni 1873 vrací výrobu Pepsi do Maďarska, kde investovala téměř miliardu korunSpolečnost Mattoni 1873 po více než deseti letech obnoví výrobu nápojů Pepsi v Maďarsku, kterou tehdy přerušila společnost PepsiCo.

ISO 26000 a udržitelnost v praxi: jak firmy v roce 2025 posilují sociální odpovědnostGarance

17.6.2025, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

V roce 2025 je udržitelnost nejen environmentální, ale i sociální prioritou. Norma ISO 26000, vydaná v roce 2010 Mezinárodní organizací pro normalizaci (ISO), poskytuje firmám návod, jak integrovat sociální odpovědnost do svých strategií. Na rozdíl od jiných…

Sójová omáčka jako součást potraviny - obsah lepkuGarance

17.6.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Potravinářská inspekce zajistila 12 tun pistácií s aflatoxiny

17.6.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce zajistila 12 tun pistácií s aflatoxinyStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem pro Středočeský kraj zajistila zásilku 12 714 kg pistácií (PISTACHIO JUMBO) původem z Íránu, u kterých laboratorní analýza v akreditované laboratoři prokázala cca pětinásobné…

Konec igelitových sáčků se blíží. Zmizí i obaly na omáčky či smetanu do kávy

16.6.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Konec igelitových sáčků se blíží. Zmizí i obaly na omáčky či smetanu do kávyPro někoho jsou vítaným pomocníkem při balení potravin, pro jiné je to jen odpad. Po plastových brčkách, příborech či nádobí skončí podle nařízení Evropské unie za necelých pět let používání jednorázových igelitových sáčků. Zmizí i například malé obaly na…

Záznam webináře ke Světovému dni bezpečnosti potravin (WFSD) 2025

13.6.2025, Zdroj: EFSA

Záznam webináře ke Světovému dni bezpečnosti potravin (WFSD) 2025Světový den bezpečnosti potravin byl ustanovený Organizací pro potraviny a zemědělství (FAO) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v roce 2018 a koná se každoročně 7. června. Cílem tohoto světového dne je soustředit na jednom místě lidi se zájmem o oblast…

Zatřídění dokumentu
Zatřídění dokumentu
Vztahuje se k typu informace:
Zdroj:

Nedostupné pro váš modul.

Akce
Nejnavštěvovanější semináře
    Nahrávám...
    Nahrávám...