dnes je 21.11.2024

Input:

Falšování potravinářských výrobků aktuálně

12.11.2024, , Zdroj: PotravinyInfo (www.potravinyinfo.cz), Délka videa: 00:25:29

Falšování lze definovat jako úmyslné zkreslování pravé identity potravinářských výrobků za účelem finančního zisku. Prezentovány budou aktuální způsoby falšování rozdělené do tří kategorií.

Kapitoly videa

První kategorie zahrnuje způsoby falšování, které neohrožují lidské zdraví, ale přesto velmi poškozují poctivé výrobce a důvěru spotřebitele. V druhé kategorii jsou potenciálně nebo reálně zdraví nebezpečné adulteranty a protiprávní praktiky; těm je věnována ze strany kontrolních orgánů i potravinářského průmyslu zvýšená pozornost. Existuje však i třetí kategorie dosud „neznámých“ nebo nespecifických způsobů falšování, které jsou obtížně předvídatelné a obtížně v laboratoři odhalitelné a představují tak mimořádnou výzvu v boji s potravinovými podvody.

Lektor

doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D.

doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D.

Od roku 2001 pracuje na VŠCHT Praha na Ústavu konzervace potravin. Podílela se na přípravě akreditovaného programu magisterského studia oboru Technologie potravin, v rámci kterého přednáší zavedený předmět Autenticita potravin a detekce falšování i jeho anglickou mutaci Food Traceability and Authenticity. Její pedagogická i výzkumná činnost je zaměřená na využití pokročilé instrumentace k řešení aktuálních úkolů z oblasti kvality potravin, jako je např. identifikace příčiny vad, optimalizace stability a predikce trvanlivosti a metody hodnocení autenticity potravin.

Nahrávám...
Nahrávám...