2024/1143, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU), o zeměpisných označeních vína, lihovin a zemědělských produktůGarance
31.5.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:... Evropská komise NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 2024/1143 ze dne 11. dubna 2024 o zeměpisných označeních vína, lihovin a zemědělských produktů, jakož i tradičních specialitách zaručených a nepovinných výrazech jakosti pro zemědělské produkty, kterým se mění nařízení (EU) č. 1308/2013, (EU) ...
Lékařské konopí: CBD, CBG a CBN
30.5.2024, Zdroj: Víš co jíš
Tři zkratky, tři odlišné látky a rozsáhlé spektrum účinků, to je tzv. lékařské konopí.
Aktuální situace v oblasti kontrol dvojí kvality potravin
29.5.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce se zabývá výskytem tzv. dvojí kvality potravin na tuzemském trhu od r. 2020, a to formou monitoringu domácího i evropských trhů, od roku 2022 pak také formou úředních…
Uvedení procenta aromatu - výrobek s příchutí zdůrazněnou na přední straně obaluGarance
28.5.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:... Dobrý den,
máme výrobek, který je černý čaj s citronovou příchutí. Takto je nazván na přední straně obalu a je zde obrázek citronu. Příchuť citron je zde ve formě přírodního citronového aroma.
Jde o poslední složku ve výpisu složek a je ho méně než 2 %. Je nutné ve složení uvádět přesné % citronového ...
Mondelez dostal v EU pokutu 337,5 milionu eur, bránil přeshraničnímu obchodu
28.5.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Americká potravinářská společnost Mondelez International dostala v Evropské unii pokutu 337,5 milionu eur (8,3 miliardy Kč). Oznámila to dnes Evropská komise (EK), podle níž firma bránila obchodu s čokoládou, sušenkami a kávou mezi členskými…
2024/1141, Nařízení Komise (EU), měnící zvláštní hygienické požadavky na některé maso, produkty rybolovu, mléčné výrobky a vejceGarance
27.5.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:... Evropská komise PŘENESENÉ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/1141 ze dne 14. prosince 2023 kterým se mění přílohy II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, pokud jde o zvláštní hygienické požadavky na některé maso, produkty rybolovu, mléčné výrobky a vejce (Text s významem pro EHP) EVROPSKÁ ...
Vodní biotoxiny a jejich vliv na lidské zdraví
27.5.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Vodní biotoxiny jsou toxiny produkované drobnými vodními organismy, např. řasami. Některé z těchto látek ohrožují ryby a další vodní organismy, jiné mohou být spojeny také se zdravotními riziky pro…
Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance
14.7.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…
Ošetřování potravin ionizacíGarance
8.2.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ošetření potravin ionizací (synonyma: ozařování potravin, ionizace) je jedním z uznávaných a používaných způsobů ošetření potravin vedoucích ke snižování přítomnosti mikrobiálních patogenů nebo škůdců v potravinách. V literatuře se můžeme setkat i s pojmem…
852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance
24.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:... Evropský parlament, Rada Evropské unie ?B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, p.1) Ve znění: 
 
 Úřední věstník
 No
 page
 date
 ?M1 
 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1019/2008 ze dne 17. října 2008, L 277 ...
Trans mastné kyseliny v potravináchGarance
24.9.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Tuky (homolipidy) jsou sloučeniny mastných kyselin a alkoholů. Mastné kyseliny mohou být nasycené nebo nenasycené. Zatímco nasycené kyseliny jsou pokládány za zdraví škodlivé, nenasycené kyseliny bývají vnímány jako zdraví prospěšné. Ale mezi nenasycené mastné…
Potravinářské aditivní látky: Kyseliny, zásady, soli a esteryArchiv
1.7.2004, Verlag Dashöfer
, Zdroj:... Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc. Přehled látek, základní vlastnosti Kyseliny ve funkci přídatných látek jsou látky, které zvyšují kyselost
		 potraviny nebo které jí udělují kyselou chuť. Regulátory kyselosti jsou látky, které mění či udržují kyselost či
		 alkalitu potraviny. Kromě úpravy nebo udržování ...
- 10/2024 Sb. novela nař. vl. č. 481/2012 Sb. (vyšlo dne: 24.1.2024 v částce č. 10)
- 13/2024 Sb. o požadavcích na jakost balených vod a o způsobu jejich úpravy (vyšlo dne: 26.1.2024 v částce č. 13)
- 124/2024 Sb. novela zák. č. 634/1992 Sb. (vyšlo dne: 21.5.2024 v částce č. 124)
- 127/2024 Sb. novela vyhl. č. 345/2002 Sb. (vyšlo dne: 23.5.2024 v částce č. 127)
Označování potravin 2024
12.6.2024, On-line, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Ing. Tereza Fišerová, Mgr. Ing. Eva Singrová, Ing. Kamila LacinováNejčastější dotazy, které k nám přicházejí, se týkají označování potravin. Jsme připraveni vám poradit, vše vysvětlit a představit vám novinky z této oblasti.
Nutriční hodnocení potravin pomocí Nutri-Score
18.9.2024, Praha, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.Výživové označení Nutri-Score převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z 5 písmen (A, B, C, D, E) a barev od zelené do červené. Systém se používá zejména v západní části Evropy, kde je dobrovolný či povinný. Řada institucí volá po jeho zakotvení do evropské legislativy. Mnozí ale považují takovéto výživové hodnocení potravin za příliš zjednodušující. Proto byl původní obecný algoritmus výpočtu novelizován, aby se do hodnocení zahrnuly i další faktory.
Výroba potravin 2025
24.10.2024, Praha, Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D., Ing. David Zima, Mgr. Ivana Mičkalová, Mgr. Adéla Paďourková, Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., Ing. Marie Tichá, Ing. Pavla Blackmore, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Ing. Magdaléna Hrubá, Ing. Anna MalenováPřipravte se na témata, která hýbou potravinářským sektorem. Nebude chybět reporting udržitelnosti dle požadavků obchodních řetězců, shrnutí toho co nás čeká s tématem ESG v roce 2025, také to, jaké jsou možnosti a rizika aplikace alternativ celoplastových materiálů určených pro styk s potravinami a nebude samozřejmě chybět ani se vším tím související posuzování environmentálních dopadů produktů v rozsahu jejich životního cyklu (LCA). Dále se budeme věnovat nejnovější ČR a EU legislativě, ale také biopotravinám, které jsou považovány za špičku ledovce tzv. ekologické zemědělství. Neopomeneme trendy ve výrobě potravin, zaměříme se na optimalizaci postupů při stanovení trvanlivosti potravin a probereme možnosti využití umělé inteligence.