DOPORUČENÍ KOMISE (EU) 2015/1381 ze dne 10. srpna 2015 o monitorování arsenu v potravinách
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, a zejména na článek 292 této smlouvy,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) Arsen se vyskytuje přirozeně v životním prostředí a je přítomný v půdě, podzemní vodě a rostlinách. Vyskytuje se v široké škále sloučenin arsenu. Nachází se ve vodě, půdě a v zemi. Všechny rostliny a živočichové vstřebávají arsen.
(2) Hlavními známými nežádoucími účinky v souvislosti s dlouhodobým příjmem anorganického arsenu u lidí jsou kožní léze, rakovina, vývojová toxicita, neurotoxicita, kardiovaskulární onemocnění, abnormální metabolismus glukózy a diabetes.
(3) Evropská komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), aby vypracoval vědecké stanovisko týkající se rizik pro lidské zdraví souvisejících s přítomností arsenu v potravinách (včetně pitné vody).
(4) Vědecké stanovisko EFSA (1) doporučilo, aby se s cílem vylepšit hodnocení rizik anorganického arsenu získávaly údaje o speciaci pro různé potraviny na podporu posouzení dietární expozice,
PŘIJALA TOTO DOPORUČENÍ:
1. Členské státy by měly v letech 2016, 2017 a 2018 provádět monitorování přítomnosti arsenu v potravinách. Monitorování by mělo odrážet spotřebitelské návyky a zahrnovat široké spektrum potravin jako obiloviny, produkty z obilovin (včetně otrub a obilných klíčků), ovocné a zeleninové šťávy, pitná voda (včetně balené vody), káva, sušené čajové listy, pivo, ryby a mořští živočichové, zelenina, produkty z řas (včetně hijiki), mléko, mléčné…