3.10.13
Produkce masa a masných výrobků na farmě: Provozní řád
Ing. Pavel Smetana, Ph.D.
NahoruProvozní řád
-
V provozních prostorách se smějí pohybovat pouze osoby
proškolené dle směrnic BOZP, vlastnící platný průkaz pracovníka v
potravinářském provozu.
-
Pracovníci v provozu a kontrolních orgánů jsou povinni používat
předepsané pomůcky BOZP. Jedná se zejména o pracovní plášť, kalhoty, obuv,
čepici či síťku na vlasy, resp. ochrannou přilbu, zástěru a rukavici proti
pořezu.
-
Na pracoviště nemají přístup osoby pod vlivem drog či jiných
návykových látek, osoby trpící horečnatým nebo průjmovým onemocněním a osoby
bez platného průkazu pracovníka v potravinářském provozu.
-
Pracovní pomůcky (nože a ocílky) se během pracovní činnosti
dezinfikují ve sterilizačním zařízení zhruba 1x za hodinu nebo vždy, když dojde
k jejich kontaminaci (absces, pád na zem apod.).
-
Zjistí-li pracovník výskyt nepoživatelných částí v mase (cizí
těleso, hnisavé ložisko), ihned tuto část odstraní i s přilehlou tkání a umístí
do uzavíratelné nádoby označené žlutě. Pracovní pomůcky a plochy, jež s touto
částí přišly do styku, umyje a vydezinfikuje prostředky, které se v provozu
používají. Poté je omyje pitnou vodou a pokračuje v práci.
-
Dojde-li v průběhu pracovní směny ke zranění, okamžitě po
zajištění základních životních funkcí toto ohlásí vedoucímu, jenž zajistí
následné ošetření.
-
Všechny osoby, které se pohybují v prostorách provozovny (kromě
kontrolních orgánů), se řídí pokyny vedoucího provozovny.
Pohotovostní plán pro případ výskytu nebezpečných nákaz a
nemocí přenosných na člověka
Vyskytne-li se v prostoru provozovny nebezpečná nákaza či nemoc
přenosná na člověka, je provozovatel povinen okamžitě přerušit rozpracované
činnosti a informovat příslušné pracovníky KVS. Dále postupuje podle jejich
pokynů.
Vyskytne-li se v okolí provozovny nebezpečná nákaza či nemoc
přenosná na člověka, je provozovatel povinen postupovat dle pokynů odpovědných
pracovníků KVS, kteří jej o situaci informovali.
NahoruPlán DDD – deratizace, dezinsekce, dezinfekce
Provoz porážky a bourárny
-
Deratizace
Lapače s požerovou nástrahou
Umístění: viz Příloha č. 1 – Schéma umístění požerových nástrah
Vizuální kontrola: 1x denně
Příloha č. 2 – Průvodní dokumentace o složení, použitelnosti a
výměně požerových nástrah
od dodavatelské firmy.
- B. Dezinsekce
-
Ošetření obvodových zdí okolo stavebních otvorů (dveří a oken)
postřikem proti hmyzu do vzdálenosti min. 1 m od daného otvoru.
-
Sítě proti hmyzu v oknech, která lze otevírat.
-
Elektrický lapač hmyzu v prostoru mezi porážkou a bourárnou.
Příloha č. 3: Průvodní dokumentace použitých dezinsekčních
prostředků.
Průvodní dokumentace elektrického lapače hmyzu.
- C. Dezinfekce
Pracovní prostory a zařízení
-
Očista bude prováděna vždy po ukončení pracovní směny. Nejprve
se odstraní hrubé nečistoty pomocí koštěte do uzavíratelné, k tomu účelu určené
nádoby označené žlutě. Poté se prostory a zařízení omyjí schváleným mycím a
dezinfekčním prostředkem (střídavě alkalickým nebo kyselým) v koncentraci a
teplotě doporučené výrobcem. Na závěr se provede oplach pitnou vodou.
Před započetím každé směny se stroje a zařízení opláchnou pitnou
vodou.
Pracovní pomůcky
-
Pracovní pomůcky se čistí a dezinfikují vždy na konci pracovní
směny schváleným mycím a dezinfekčním prostředkem (střídavě alkalickým nebo
kyselým) v koncentraci a teplotě doporučené výrobcem. Před započetím každé
směny se pracovní pomůcky opláchnou…