3.10.28
Produkce mléka a mléčných výrobků na farmě: Systém kritických
bodů pro zpracování mléka
Ing. Pavel Smetana, Ph.D.
Uvedeny jsou jednotlivé dokumenty, jež tvoří nezbytnou součást
systému HACCP. Jsou zde uvedeny i jejich vzory. Obsah je důležité konzultovat s
dozorovým veterinárním inspektorem, který má vaši provozovnu na starosti.
Postupy jsou shodné jak pro výrobu v režimu bio-, tak i pro konvenční
hospodářství.
Zpracování mléka různých druhů hospodářských zvířat se uvádí v
popisu výrobků. Postupy zpracování jsou shodné. Jednodušší je zpracovávat mléko
z vlastních zdrojů. Pokud se rozhodnete zpracovávat mléko od jiných producentů,
je nutno vést důkladnou kontrolu kvality dodávaného mléka, neboť zde více než
kde jinde platí – důvěřuj, ale prověřuj!
Vymezení výrobních činností při zpracování mléka na
biofarmě
Ve zpracovatelské jednotce (viz schéma výrobních objektů) bude
zpracováváno kozí (ovčí, kravské) mléko od zvířat chovaných na farmě, která je
organickou součástí (bio)farmy slučující prvovýrobní i zpracovatelskou
činnost.
Čerstvě podojené mléko se z dojírny zfiltruje do skladovacích nádob
na druhová mléka do mléčnice,kde se vychladí a skladuje. V uzavřených
transportních nádobách se mléko z mléčnice přemístí do zpracovny, kde se
provede jeho základní ošetření zahrnující pasteraci, odstřeďování a zchlazení.
V nádržkovém pastéru se rovněž v odlišném režimu provede i pasterace smetany.
Další technologické operace (fermentace, sýření, stloukání, zrání) se provádějí
v prostorách zpracovny při respektování technologických požadavků pro
jednotlivé výrobky. Po zabalení do spotřebitelských obalů (skladovaných ve
skladu obalů) v balírně se výrobky uloží do chladírny, odkud se expedují
(například přes prodejnu).
NahoruPopis plánu kritických bodů
Konzumní tekutá mléka a smetany (druhová s různou tučností) balené i
nebalené
Fermentované mléčné výrobky druhové (včetně smetany, podmáslí a
syrovátky)
Jogurty druhové s různou tučností