3.10.15
Produkce vajec na farmě: Legislativní východiska
Ing. Pavel Smetana, Ph.D.
Zpracování a výroba potravin musejí splňovat požadavky platné
legislativy. Jedná se zejména o níže uvedené předpisy EU, zákony a
vyhlášky:
NahoruHygienický balíček
Jedná se o soubor základních předpisů, které upravují, co vše musí
výrobce splnit a veterináři kontrolovat. V současné době již neexistují
detailní nařízení (např. z jakého materiálu a jaké barvy musejí být stěny,
podlahy, stropy), ale udává základní rámec, který je nutno splnit. Záleží však
na osobních schopnostech každého výrobce, aby neviděl ve veterináři nepřítele,
ale byl s ním schopen komunikovat a nalézt taková řešení, aby neporušoval normy
a zákony.
Nahoru Nařízení (ES) č. 178/2002
Předpis stanovuje obecné zásady a požadavky potravinového práva a
bezpečnosti potravin, základní definice potravin, jak se pohybují po EU a v
rámci třetích zemí, stanovuje povinnost zajistit sledovatelnost vámi vyrobených
potravin. Jedná se o obecný předpis.
Nahoru Nařízení (ES) č. 852/2004
Předpis o hygieně potravin – výroba, skladování, distribuce, prodej.
Stanovuje pravidla hygieny potravin i pracovníků, HACCP – systém kritických
kontrolních bodů, hygienickou praxi, kontrolu teplot, definuje základní termíny
– např. kontaminace, provozní jednotka, produkt aj.
Nahoru Nařízení (ES) č. 853/2004
Předpis stanovuje základní i zvláštní hygienická pravidla pro
potraviny živočišného původu, označení výrobků identifikační značkou, požadavky
na potravinářské provozy a jejich schvalování a registraci, povinnosti
provozovatelů potravinářských provozů. Definice základních pojmů, jako jsou
např. maso, čerstvé maso, syrové mléko, vejce aj.
Nahoru Nařízení (ES) č. 854/2004
Předpis popisuje způsob organizace úředních kontrol produktů
živočišného původu určených k lidské spotřebě.
Další základní legislativní předpisy:
-
Zákon č. 110/1997 Sb. , o potravinách a tabákových
výrobcích.
-
Vyhláška č. 289/2007 Sb. , o veterinárních a
hygienických požadavcích na živočišné…