dnes je 18.5.2024

Input:

Správná praxe ve stravovacích službách: Osobní hygiena

23.5.2017, , Zdroj: Verlag Dashöfer

4.1.2.12
Správná praxe ve stravovacích službách: Osobní hygiena

MUDr. Pavla Svrčinová

Každá osoba podílející se na manipulaci s potravinami by si měla umýt ruce často a důkladně vhodným čisticím prostředkem a pod tekoucí teplou pitnou vodou. Ruce se musejí umývat vždy před zahájením práce, bezprostředně po použití toalety, po manipulaci s kontaminovaným materiálem a kdykoli jindy je to nutné.

Při mytí rukou je vhodný tento postup:

Navlhčit si ruce vodou. Aplikovat dostatek mýdla na pokrytí celého povrchu rukou − cca 3−6 ml, tj. dvě zmáčknutí dávkovače tekutého mýdla, nebo přiměřené množství klasického mýdla v kostce. Poté následuje tření rukou dlaní o dlaň. Nejprve třeme pravou dlaní o levý hřbet ruky se zaklesnutými prsty a naopak. Krouživým pohybem poté třeme levý palec v sevřené pravé dlani a naopak. Následuje tření obousměrnými krouživými pohyby sevřenými prsty pravé ruky levou dlaň a naopak. Opláchnutí rukou pod tekoucí vodou, poté následuje důkladné osušení ručníkem na jedno použití. K sušení je možné použít i látkový ručník, ale v tom případě musí mít každý pracovník svůj označený ručník. Eventuální je použití i osušovače rukou. Použitým ručníkem je vhodné zastavit kohoutek. Doba trvání celé procedury mytí rukou by měla být 40−60 vteřin.

Každá osoba podílející se na jakékoliv manipulaci s potravinami by měla udržovat vysoký stupeň osobní čistoty. Musí rovněž používat vhodný ochranný oděv včetně pokrývky hlavy, ochranný oděv zahrnuje i obuv. Všechny ochranné oděvy a obuv musejí být snadno čistitelné, pokud

Nahrávám...
Nahrávám...