4.1.2.13
Správná praxe ve stravovacích službách: Školení personálu
MUDr. Pavla Svrčinová
Provozovatelé potravinářských zařízení musejí zajistit přiměřené vzdělávání každého zaměstnance v hygieně při manipulaci s potravinami a pokrmy a osobní hygieně tak, aby všichni pochopili bezpečnostní opatření nezbytná pro zabránění kontaminace potravin.
Pracovníci ve stravovacích zařízeních mnohdy pokládají zde provozované činnosti za jednoduché, které běžně zvládají ženy v domácnostech. Tím může dojít k podcenění nutnosti profesionálního přístupu vyžadovaného při poskytování stravovacích služeb.
Při nástupu do práce ve stravovacím zařízení by měl být pracovník prokazatelně poučen o svých povinnostech uvedených v předchozí kapitole, seznámen přiměřeně s rozsahem činnosti, kterou má vykonávat, se základními zásadami a pravidly hygieny potravin.
Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví je stanoven vyhláškou č. 490/2000 Sb. , o rozsahu znalostí a dalších podmínkách k získání odborné způsobilosti v některých oborech ochrany veřejného zdraví, a zahrnuje:
-
požadavky na zdravotní stav osob vykonávajících předmětnou činnost;
-
zásady osobní hygieny při práci;
-
zásady hygienicky nezávadného čištění a dezinfekce;
-
technologii výroby, hygienicky nezávadný režim přepravy, skladování a uvádění do oběhu epidemiologicky rizikových výrobků;
-
základní znalosti o jejich epidemiologii a zásadách předcházení vzniku a šíření alimentárních nákaz a otrav z potravin;
-
speciální hygienickou problematiku podle příslušné pracovní činnosti.
Je samozřejmé, že rozsah potřebných vědomostí pracovníka má odpovídat jeho kvalifikaci…