3.6.28
Jak nahlíží legislativa na označení "vhodné i pro diabetiky"
Mgr. Ing. Eva Singrová
Vzhledem k vývoji vědeckých poznatků a v souvislosti s tím i legislativy EU byly potraviny pro osoby s poruchami metabolismu sacharidů (diabetes) novelou vyhlášky č. 54/2004 Sb., která ustanovuje druhy potravin určených pro zvláštní výživu a způsob jejich použití, nadále vyřazeny z kategorie potravin určených pro zvláštní výživu.
NahoruZpráva Komise určená Evropskému parlamentu a Radě
Zpráva Komise určená Evropskému parlamentu a Radě ze dne 26. června 2008 o potravinách pro osoby s poruchami metabolismu sacharidů (diabetes) dospěla k závěru, že pro stanovení zvláštních požadavků na složení potravin pro tyto osoby chybí vědecký základ. Osoby s poruchami metabolismu sacharidů tak mohou konzumovat všechny potraviny za předpokladu, že budou informovány o energetické hodnotě potraviny a o obsahu cukrů v této potravině, kdy na základě těchto informací budou schopny samy upravovat přívod cukru a sestavit vhodný jídelníček.
NahoruPotraviny vhodné pro diabetiky
Pro diabetiky jsou vhodné jakékoli potraviny, pokud diabetik zohlední jejich nutriční vlastnosti. Označení "vhodné i pro diabetiky" je zavádějící, neboť pro diabetiky jsou vhodné všechny potraviny a záleží na individuálních výživových potřebách osoby s tímto onemocněním. Obecně lze osobám s diabetem doporučit, aby si vybíraly zdravou stravu, přičemž by měly být schopny vybírat z běžných potravin. Zvolená strava by měla být konzultována také s…