dnes je 1.11.2024

Input:

NutriScore Nový algoritmus pro výpočet

29.10.2024, , Zdroj: PotravinyInfo (www.potravinyinfo.cz), Délka videa: 00:50:10

Nutri-Score je dobrovolný systém označování výživové hodnoty potravin a nápojů na přední straně obalu výrobku formou loga s pětibarevnou škálou. Jeho cílem je informovat spotřebitele o zdravotních výhodách nebo nevýhodách potravin v tržní síti. Je v platnosti od roku 2017, avšak původní výpočet se stal předmětem kritiky vzhledem k zastaralosti či nepřiměřenosti některých doporučení. Od ledna 2024 vstupuje v platnost nový algoritmus pro výpočet Nutri-Score, který spočívá v nové kategorizaci potravin a ve změně bodového hodnocení. Jeho cílem je zpřísnění hodnocení některých potravin, které navzdory vyššímu obsahu některých nežádoucích živin jako je cukr nebo sůl, byly na stupnici Nutri-Score stále hodnoceny poměrně pozitivně. Podle nového postupu si tak některé výrobky, zejména ty s vyšším obsahem cukru nebo soli, pohorší, a naopak některé dosud negativně hodnocené potraviny jako jsou např. oleje nebo tučné ryby získají lepší hodnocení.

Kapitoly videa

Lektor

doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Absolvovala VŠCHT v Praze, vědeckou hodnost CSc. získala v oboru chemie a analýza potravin, habilitaci v oboru základy konzervace potravin. Působila nejprve jako odborný asistent na VŠCHT, Ústavu konzervace potravin a technologie masa, posléze v drůbežářském průmyslu jako ředitel útvaru výzkumu a vývoje a ve společnosti Boneco jako odborný poradce pro legislativu a manažer pro vývoj a jakost výrobků. V současné době působí opět na VŠCHT na Ústavu analýzy potravin a výživy jako docent. Přednáší předměty Úvod do potravinářské legislativy, Management jakosti v produkci potravin, Technologie vajec a Senzorická analýza. Své odborné zkušenosti uplatňuje v přednáškách a publikuje knižně, v časopisech a na konferencích.

Nahrávám...
Nahrávám...