dnes je 24.4.2025

Input:

Příklady označování: Vejce, vaječné výrobky, majonézy

14.4.2025, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.6.7
Příklady označování: Vejce, vaječné výrobky, majonézy

doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Základní požadavky na komoditu

Doplňující požadavky jsou stanoveny ve vyhlášce č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich. Označování vajec je dále upraveno nařízením (EU) 2023/2465, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení (EU) 1308/2013, pokud jde o obchodní normy pro vejce.

Vejci se rozumí vejce ve skořápce – s výjimkou vajec rozbitých, násadových či vařených – snesená slepicemi kura domácího (Gallus gallus) vhodná k lidské spotřebě nebo k přípravě výrobků z vajec. Po snesení se vejce třídí podle jakosti na jakostní třídy A a B a podle hmotnosti na 4 hmotnostní třídy (skupiny):

  1. XL – velmi velká: hmotnost 73 g a více;
  2. L – velká: hmotnost alespoň 63 g a méně než 73 g;
  3. M – střední: hmotnost alespoň 53 g a méně než 63 g;
  4. S – malá: hmotnost méně než 53 g.

Na trh k přímé spotřebě se uvádí pouze vejce jakostí třídy A označená jako "čerstvá". Vejce jakostní třídy B jsou určena k průmyslovému zpracování.

Vejce se označují jednak kódem producenta (razítkem) na skořápce a dále též na malospotřebitelském obalu. Vejce patří k nemnoha potravinám, u kterých je uváděna země původu jako součást kódu producenta uváděného na skořápce. Kód producenta, který se uvádí na vejcích, se skládá z:

  1. metody chovu, která se uvede příslušným kódem:
    1. "1" pro vejce nosnic ve volném výběhu,
    2. "2" pro vejce nosnic v halách,
    3. "3" pro vejce nosnic v klecích, nebo
    4. "0" pro vejce nosnic chovaných v souladu s požadavky ekologického zemědělství,
  2. registračního kódu státu,

čtyřmístného alfanumerického kódu, který vyjadřuje číselnou složku registračního čísla hospodářství.

Na baleních obsahujících vejce třídy A musí být na vnější straně zřetelně a čitelně uvedeny tyto údaje:

  1. jméno a adresu producenta;
  2. kód (číslo) balírny/třídírny;
  3. třída jakosti; obaly mohou být označeny slovy "třída A" nebo písmenem "A", a to buď samostatně, nebo v kombinaci se slovem "čerstvá" (označení "extra" nebo "extra čerstvá" může být použito jako doplňující údaj o jakosti na baleních obsahujících vejce třídy A do devátého dne po snášce);
  4. hmotnostní skupina;
  5. datum minimální trvanlivosti (obvykle 28 dní od snášky);
  6. výraz "mytá vejce" pokud byla vejce před zabalením mytá (nesmí se použít výraz "čerstvá");
  7. počet kusů (u hmotnostně netříděných vajec se uvede minimální čistá hmotnost vajec v gramech a na vnější straně obalu se uvede označení "Vejce různých velikostí" nebo podobný výraz);
  8. údaj o zvláštních podmínkách skladování, který doporučuje spotřebitelům uchovávat vejce po zakoupení v chladu;
  9. údaj o zvláštních vlastnostech, např. způsobu krmení nosnic, zlepšené nutriční hodnotě;
  10. datum snášky u "ranních" vajec.

Kromě těchto požadavků musí být na baleních obsahujících vejce třídy A na vnější straně zřetelně a čitelně uvedeny údaje o způsobu chovu. Význam kódu producenta na skořápce se vysvětlí na vnější nebo vnitřní straně obalu.

Výživové údaje se uvádějí jako dobrovolný údaj (s výjimkou vajec s deklarovanou zlepšenou nutriční hodnotou).

Vaječnými výrobky se rozumějí obsahy vajec po odstranění skořápky, a to melanž (směs bílku a žloutku), žloutek nebo bílek, které mohou též obsahovat přidaný cukr nebo sůl. Na trh se uvádějí jako kapalné chlazené (při teplotách 0 – 4 °C), mražené nebo

Nejnavštěvovanější semináře
Nahrávám...
Nahrávám...