Strukturální krize, která právě začíná v Evropě krizí energetického sektoru, bude mít závažné dopady do dalších ekonomických oborů, včetně potravinářství. Inflace zkracuje rozpočty domácností, ztěžuje podmínky výrobcům a znesnadňuje život i státní správě. Nicméně, mělo by být prioritním státním zájmem udržet kvalitu potravin na odpovídající úrovni, která by měla odpovídat rostoucím cenám potravin. Běžní občané, kteří za tuto krizi nemohou a nemohou ani ovlivnit její průběh, by měli být chráněni před jejími dopady v nejvyšší možné míře. Zde svoji roli má i Státní zemědělská a potravinářská inspekce při kontrole kvality a označování potravin na trhu v České republice.
Lektor
| Ing. Jindřich Pokora Působí u Ústředního inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce již 26 let. V současné době zastává pozici ředitele odboru kontroly, laboratoří a certifikace. Je iniciátorem webu Potraviny na pranýři. Za největší současný problém u potravin považuje neustálé inovativní pokusy o zlevnění jejich výroby, což často vede ke snížení kvality, které pak snadno přechází až do falšování potravin. |