dnes je 19.4.2025

Nejnovější

Ministerstvo zemědělství letos poskytne na uchování, šlechtění a výzkum genetických zdrojů 85 milionů korun

18.4.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství letos poskytne na uchování, šlechtění a výzkum genetických zdrojů 85 milionů korunMinisterstvo zemědělství (MZe) rozdělí v tomto roce 85 milionů korun mezi veřejné instituce a soukromé společnosti, které uchovávají genetické zdroje rostlin, zvířat a mikroorganismů a také je poskytují dalším uživatelům pro účely šlechtění, ochrany, výzkumu,…

Potravinový semafor nebude, Nutri-Score šlo s novou Evropskou komisí k ledu

17.4.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Potravinový semafor nebude, Nutri-Score šlo s novou Evropskou komisí k leduSystém jednotného a hlavně jednoduchého označování potravin Nutri-Score, které mělo informovat o zdravotních benefitech potravin, šel s novou Evropskou komisí prakticky k ledu. Na začátku března zástupci komise uvedli, že sice chtějí dále pokračovat v práci na…

Limity AflatoxinůGarance

15.4.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

... Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký platí legislativní limit pro Aflatoxin B1 a celkovou sumu Aflatoxinů pro sójové texturáty? Texturáty se vyrábí ze sójové odtučněné mouky. Před konzumací se musí vařit dle návodu a jejich objem nabyde cca 2-3x. Prosím o informaci, jaké bychom si měli nastavit interní ...

Potravinářská inspekce zajistila na vstupu do ČR 540 kilogramů durianu s koktejlem devíti pesticidů

15.4.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce zajistila na vstupu do ČR 540 kilogramů durianu s koktejlem devíti pesticidůInspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně nevpustili na trh zásilku exotického durianu, u něhož laboratorní rozbor potvrdil přítomnost reziduí celkem devíti pesticidů v nadlimitním množství.…

Vejce v USA zdražily na další rekord, v Česku zdražují nejvíce z EU

15.4.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Vejce v USA zdražily na další rekord, v Česku zdražují nejvíce z EUCeny vajec v USA dosáhly nového rekordu 6,23 dolaru za tucet. Děje se tak i přes pokles velkoobchodních cen a ústup ptačí chřipky na farmách, uvedla agentura AP.

Příklady označování: Vejce, vaječné výrobky, majonézyGarance

14.4.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky jsou stanoveny ve vyhlášce č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich. Označování vajec je dále upraveno nařízením (EU) 2023/2465, kterým se stanoví…

Živočišné produkty přes středočeské celníky neprošly

14.4.2025, Zdroj: Celní správa České republiky

Živočišné produkty přes středočeské celníky neprošlyVe čtvrtek 10. 4. 2025 kolem poledne si hlídka středočeských celníků vytipovala ke kontrole dodávkové vozidlo s přívěsem makedonské imatrikulace. Stalo se tak na 6,5 km dálnice D1 ve směru na…

více článků
Nejčtenější

852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance

24.3.2021, Evropský parlament, Rada Evropské unie, Zdroj: Verlag Dashöfer

... Evropský parlament, Rada Evropské unie ?B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, p.1) Ve znění: |   |   | Úřední věstník | |   No | page | date | | ?M1 | NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1019/2008 ze dne 17. října 2008, | ...

Alergeny v potravinách 03: Hlavní alergeny v potravinách a jejich stabilita během technologického zpracováníGarance

16.6.2020, Ing. Petra Šotolová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Změny ve struktuře proteinů, ke kterým dochází během tepelné úpravy, závisejí na teplotě a době zahřívání. Denaturace může vysvětlit ztrátu až 90 % imunoreaktivity termolabilních alergenů, jako např. u lískových oříšků. Nejprve dojde ke ztrátě terciální…

Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance

14.7.2020, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…

Základní informace o označování potravinGarance

6.1.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Poskytování informací o potravinách spotřebitelům patří vedle ochrany zdraví mezi priority evropského potravinového práva (nařízení (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost…

Trans mastné kyseliny v potravináchGarance

24.9.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Tuky (homolipidy) jsou sloučeniny mastných kyselin a alkoholů. Mastné kyseliny mohou být nasycené nebo nenasycené. Zatímco nasycené kyseliny jsou pokládány za zdraví škodlivé, nenasycené kyseliny bývají vnímány jako zdraví prospěšné. Ale mezi nenasycené mastné…

více článků
Nejnovější právní předpisy
  • 85/2025 Sb. Vyhláška o kategorizaci uskutečňovaných zlomyslných volání nebo jiné zlomyslné komunikace (vyšlo dne: 27.3.2025 v částce č. 85)
  • 88/2025 Sb. se mění vyhláška č. 291/2003 Sb. (vyšlo dne: 2.4.2025 v částce č. 88)
  • 89/2025 Sb. se mění vyhláška č. 389/2017 Sb. (vyšlo dne: 2.4.2025 v částce č. 89)
  • 90/2025 Sb. se mění vyhláška č. 176/2023 Sb. (vyšlo dne: 2.4.2025 v částce č. 90)
  • 104/2025 Sb. ve věci návrhu na zrušení § 155 odst. 4 a 5 zákona č. 541/2020 Sb., o odpadech (vyšlo dne: 15.4.2025 v částce č. 104)
Anotace právních předpisů
Semináře - aktuální nabídka

Označování potravin 2025

12.6.2025, On-line, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Ing. Tereza Fišerová, Mgr. Ing. Eva Singrová, Mgr. Jana Varjanová

Nejčastější dotazy, které k nám přicházejí, se týkají označování potravin. Jsme připraveni vám poradit, vše vysvětlit a představit vám novinky z této oblasti.

Výroba potravin 2026

9.10.2025, Praha, Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D.

Zveme vás na odbornou konferenci Výroba potravin 2026, která se zaměří na nejnovější trendy, legislativní změny a výzvy, kterým čelí potravinářský průmysl. Tento rok se můžete těšit na širokou škálu témat, která budou mít zásadní vliv na výrobu potravin v nadcházejících letech.

PotravinyInfo.cz LIVE
OČEKÁVANÉ ZMĚNY ZÁKONŮ

Předpis Aktuální verze Budoucí verze
Vyhláška o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty 1.1.2023 -

Zákon o potravinách a tabákových výrobcích

1.4.2025 -

Zákon o ochraně veřejného zdraví

1.1.2025 1.7.2025
Zákon o veterinární péči 1.4.2025 -
Spolupracujeme

Nejnavštěvovanější semináře
Nahrávám...
Nahrávám...