dnes je 28.3.2025

Každý med má svůj „otisk prstu“

27.3.2025, Zdroj: Medokomerc

Každý med má svůj „otisk prstu“Med je jednou z nejkontrolovanějších potravin nejen u nás, ale v celé Evropě. V německých Brémách se tvoří obří databáze pro kontrolu medů z území EU i celého světa. Ta vzniká pomocí podobné metody, jakou používají i lékaři – magnetické resonance.…

Příklady označování: Maso a masné výrobkyGarance

24.3.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky jsou stanoveny ve vyhlášce č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich.

EFSA podruhé otevírá podporu pro SME v oblasti nových potravin

17.3.2025, Zdroj: EFSA

EFSA podruhé otevírá podporu pro SME v oblasti nových potravinEvropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) oznámil spuštění druhého ročníku iniciativy na podporu malých a středních podniků (SME) při přípravě žádostí o schválení nových potravin. Cílem této iniciativy je usnadnit přístup SME ke službě EFSA General…

Stovky litrů nezdaněného i neznačeného alkoholu zajistili jihočeští celníci

14.3.2025, Zdroj: Celní správa ČR

Stovky litrů nezdaněného i neznačeného alkoholu zajistili jihočeští celníciOd počátku roku uskutečnili jihočeští příslušníci Oddělení dohledu nad subjekty v rámci celého Jihočeského kraje 24 takzvaných místních šetření v provozovnách, z nichž 9 bylo pozitivních. V rámci pozitivních kontrol se jednalo ve 3 případech o neznačený líh a…

Příklady označování: Mléko, smetana, kysané mléčné výrobky a tvarohGarance

10.3.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 397/2016 Sb., kterou se stanoví požadavky na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy, jedlé tuky a oleje. Podle této vyhlášky a nařízení (EU) č. 1308/2013 se mlékem rozumí produkt mléčné…

Nové krmné směsi zvýší imunitu zvířat a bezpečnost potravin

6.3.2025, Zdroj: Technologická agentura ČR

Nové krmné směsi zvýší imunitu zvířat a bezpečnost potravinAdaptogeny podávané hospodářským zvířatům mohou nepřímo prospět i člověku. Pomáhají zlepšit kvalitu masa, mléka a vajec tím, že snižují stres zvířat, posilují jejich imunitu a zvyšují obsah prospěšných látek, jako jsou antioxidanty či zdravé tuky. Mohou také…

Uchování mraženého masa u spotřebiteleGarance

25.2.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Příklady označování: SýryGarance

24.2.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky jsou stanoveny ve vyhlášce č. 397/2016 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy, jedlé tuky a oleje. Podle ní se sýrem rozumí mléčný výrobek vyrobený vysrážením mléčné bílkoviny z mléka působením syřidla…

Studie BfR MEAL zaměřená na přítomnost vanadu: ve většině potravin nebyl vanad zjištěn

24.2.2025, Zdroj: EFSA

Studie BfR MEAL zaměřená na přítomnost vanadu: ve většině potravin nebyl vanad zjištěnStudie „MEAL“ německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR) poskytuje informace o průměrném množství prospěšných a potenciálně škodlivých látek obsažených v nejčastěji konzumovaných potravinách v…

Ryby a pokrmy z ryb: Co byste měli vědět?

21.2.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Ryby a pokrmy z ryb: Co byste měli vědět?Ryby jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálních látek (železo, draslík, síra, hořčík, u mořských ryb i jód). Tučné ryby navíc obsahují vitamíny rozpustné v tucích A, D, E a cenné omega-3 mastné kyseliny. Díky těmto živinám jsou…

Původy u prodávaného volně loženého masaGarance

19.2.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Příklady označování: Čokoládové bonbonyGarance

10.2.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…

Budoucnost na talíři: Laboratorní vepřové s čirokem jako revoluce v potravinářství?

7.2.2025, Zdroj: Biotrin z.s.

Budoucnost na talíři: Laboratorní vepřové s čirokem jako revoluce v potravinářství?V posledních letech zažívá oblast laboratorně pěstovaného masa obrovský rozmach. Po prvních laboratorně vypěstovaných kuřatech, která se již dostala do restaurací v USA, přichází další inovace: vědecký tým z National University of Singapore (NUS) představil…

Nová doporučení a aplikace (WaterManage4You) pro manipulaci s procesní vodou pro ovoce, zeleninu a bylinky

5.2.2025, Zdroj: EFSA

Nová doporučení a aplikace (WaterManage4You) pro manipulaci s procesní vodou pro ovoce, zeleninu a bylinkyKombinace dezinfekce a doplňování vody může pomoci udržet mikrobiologickou kvalitu vody používané při zpracování čerstvého a mraženého ovoce, zeleniny a bylinek. To je hlavní závěr analýzy provedené odborníky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA),…

V ČR je zájem o vznik nových jatek, chybí ale veterinární lékaři k dozoru

4.2.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

V ČR je zájem o vznik nových jatek, chybí ale veterinární lékaři k dozoruPodniky v Česku mají zájem rozšiřovat a budovat nová jatka, Státní veterinární správa (SVS) ale nemá dostatek zaměstnanců, kteří by jatka kontrolovali. Nedostatek pracovníků řeší SVS dlouhodobě, důvodem je snížení rozpočtu, kvůli kterému správa loni zrušila 50…

Příklady označování: Zpracované ovoce a zeleninaGarance

3.2.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č.397/2021 o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a…

Kontroly olivových olejů: téměř polovina vzorků nevyhověla

3.2.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly olivových olejů: téměř polovina vzorků nevyhovělaVýsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v tržní síti ČR ukázaly, že 44,4 % hodnocených vzorků nesplnilo požadavky právních předpisů. Nejzávažnější porušení představovaly ty olivové oleje,…

Doplňky stravy: výběr dotazů a odpovědí

28.1.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Doplňky stravy: výběr dotazů a odpovědíVýběr z nejčastějších dotazů a odpovědí na téma doplňky stravy.

Příklady označování: ČokoládaGarance

24.1.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…

Ministerstvo chystá změny v potravinářství: Pod lupou bude hummus, miso i mák

15.1.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Ministerstvo chystá změny v potravinářství: Pod lupou bude hummus, miso i mákMiso, hummus či okara. Luštěninové výrobky, se kterými se lidé v Česku setkávají na pultech obchodů i v jídelních lístcích stále častěji. Přesto doposud zákon u některých z nich neurčuje, jak konkrétně by měly vypadat. Výsledná podoba i kvalita jednotlivých…

Cukr s protihrudkující látkouGarance

14.1.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Výroba i spotřeba chleba je v ČR stabilní, lidé ale chtějí i alternativní pečivo

14.1.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Výroba i spotřeba chleba je v ČR stabilní, lidé ale chtějí i alternativní pečivoVýroba i spotřeba chleba a dalšího tradičního pečiva je v Česku stabilní, předloni pekaři upekli 220.000 tun chleba, což je meziročně zhruba o 20.000 tun více, lidé ale stále častěji chtějí i alternativní varianty. V tiskové zprávě to uvedl Svaz pekařů a…

Příklady označování: Ovocné a zeleninové nealkoholické nápojeGarance

13.1.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 248/2018 Sb. o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí. Tato vyhláška se nevztahuje na neochucené minerální a pramenité…

Stoupá zájem o automatizaci produkce v chovech, brzdou jsou vysoké investice

9.1.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Stoupá zájem o automatizaci produkce v chovech, brzdou jsou vysoké investiceModerní technologie v chovech hospodářských zvířat snižují náklady a zvyšují kvalitu produkce nebo welfare (životní pohodu) zvířat. Rozvoj ale brzdí poměrně vysoká investice. Přestože chovatelé využívají moderní a automatizované technologie stále častěji, plně…

Stanovisko SZPI k prodeji směsí čerstvého ovoce a zeleniny

3.1.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Stanovisko SZPI k prodeji směsí čerstvého ovoce a zeleninyJe umožněno prodávat balení obsahující různé druhy čerstvého ovoce a zeleniny?

Ministerstvo zemědělství využilo odvod Budvaru pro živočišnou výrobu

2.1.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Ministerstvo zemědělství využilo odvod Budvaru pro živočišnou výrobuPeníze z letošního zisku národního podniku Budějovický Budvar použilo ministerstvo zemědělství na mimořádnou podporu středně velkých farem s živočišnou výrobou. Budvar letos odvedl státu 550 milionů…

Neschválené zdroje vitamínůGarance

30.12.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Země původu na sklenici s medem a možnost skladování vajec při vyšších teplotách. Ministerstvo zemědělství připravilo nové vyhlášky

6.12.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Země původu na sklenici s medem a možnost skladování vajec při vyšších teplotách. Ministerstvo zemědělství připravilo nové vyhláškyMinisterstvo zemědělství (MZe) připravuje balíček vyhlášek o potravinách. Navrhuje jako novou povinnost uvádět na etiketě všechny země původu u směsí medu nebo možnost použít při výrobě sirupu i jiná přírodní sladidla než cukr. Nově bude také možné použít…

Zpřísňují se podmínky pro dovoz medu do EU

29.11.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Zpřísňují se podmínky pro dovoz medu do EUStátní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že od 29. 11. dochází ke zpřísnění podmínek pro dovoz medu a jiných včelařských produktů (dále jen „medu“) ze zemí mimo Evropskou unii (třetích zemí). Všechen med přicházející do EU bude muset mít nově…

Úřad potravin Spojeného království vydal pokyny ke kofeinu v doplňcích stravy

27.11.2024, Zdroj: Food Standards Agency

Úřad potravin Spojeného království vydal pokyny ke kofeinu v doplňcích stravyÚřad pro potraviny Spojeného království (FSA) a Skotský úřad pro potraviny (FSS) vydaly pokyny týkající se kofeinu v doplňcích stravy s cílem podpořit bezpečnou spotřebu a bezpečnou výrobu doplňků stravy obsahujících vysoké množství…

Ministerstvo vybralo výzkumné projekty na příští tři roky. Důležitými tématy jsou uhlíkové zemědělství a bezpečnost potravin

26.11.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo vybralo výzkumné projekty na příští tři roky. Důležitými tématy jsou uhlíkové zemědělství a bezpečnost potravinCelkem 21 vědeckých a výzkumných projektů s počátkem řešení v roce 2025 podpoří Ministerstvo zemědělství (MZe) v rámci Programu na podporu aplikovaného výzkumu na období 2024-2032 ZEMĚ II. Výzkumníci se zaměří na možnosti precizního a uhlíkového zemědělství,…

Antibiotika v českých chovech: fakta namísto senzace přináší skvělé zprávy pro spotřebitele českých potravin

20.11.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Antibiotika v českých chovech: fakta namísto senzace přináší skvělé zprávy pro spotřebitele českých potravinTaké vás již někdy v médiích zaujal titulek či komentář, upozorňující na nadužívání antibiotik v chovech zvířat? Mnohdy i renomované odborné časopisy, na základě matematicko-predikčního modelování opírajícího se často o historická, navíc mimoevropská data,…

Čtvrtina kontrolovaných doplňků stravy určených pro kloubní výživu klamala spotřebitele ohledně skutečného složení

14.11.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Čtvrtina kontrolovaných doplňků stravy určených pro kloubní výživu klamala spotřebitele ohledně skutečného složeníStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejňuje výsledky kontrolní akce zaměřené na doplňky stravy určené pro kloubní výživu.

Cyanotis arachnoideaGarance

12.11.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Sady Schwarz u Rokycan kvůli neúrodě rozšířily obchod v sadech na farmářský krám

4.11.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Sady Schwarz u Rokycan kvůli neúrodě rozšířily obchod v sadech na farmářský krámSady Schwarz z vesničky Vranov na Rokycansku, jeden z největších pěstitelů jablek v Plzeňském kraji, kvůli letošní katastrofální neúrodě rozšířily prodejnu v sadech na farmářský…

„Čokoláda je obrovský průšvih.“ Vánoční cukroví podraží, vystřelily ceny másla i kakaa

23.10.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

„Čokoláda je obrovský průšvih.“ Vánoční cukroví podraží, vystřelily ceny másla i kakaaNepříjemné překvapení čeká letos milovníky vánočního cukroví. A to jak ty, kteří si ho pečou doma, tak ty, kteří si ho plánují koupit u cukráře. V obou případech letos vyjde dráž než vloni. Ceny klíčových výrobních surovin, másla a čokolády, významně vzrostly.…

Kreatin ethyl ester a kreatin nitrátGarance

15.10.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Geneticky modifikované bráněnky: Inovativní řešení pro snižování odpadu

14.10.2024, Zdroj: Biotrin z.s.

Geneticky modifikované bráněnky: Inovativní řešení pro snižování odpaduBráněnky (Hermetia illucens), známé také jako „černí vojáci“, jsou komerčně využívány k rozkladu organického odpadu.

Rostlinné alternativy mohou nést názvy masných produktů, rozhodl Soudní dvůr EU

10.10.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Rostlinné alternativy mohou nést názvy masných produktů, rozhodl Soudní dvůr EUV říjnu 2020 europoslanci hlasovali pro přísnější pravidla pro označování rostlinných náhražek mléka nebo sýra. Už několik let předtím bylo v EU zakázáno používat pro rostlinné alternativy mléka nebo výrobků z něj označení jako "mandlové mléko" nebo "veganský…

Mlékárně Kunín se po povodni zatím nepodařilo obnovit výrobu v areálu v Ostravě

1.10.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Mlékárně Kunín se po povodni zatím nepodařilo obnovit výrobu v areálu v OstravěMlékárně Kunín z nadnárodní skupiny Lactalis Group se zatím nepodařilo obnovit výrobu v areálu v Ostravě-Martinově, kterou přerušila kvůli povodni. Potýká se s výpadkem dodávky páry. Na odstranění škod a obnovení provozu závodu v plném rozsahu firma intenzivně…

Návrh na zavedení kamer na jatkách prochází legislativním procesem. Ve druhém čtení poslanci projednali novelu veterinárního zákona

23.9.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Návrh na zavedení kamer na jatkách prochází legislativním procesem. Ve druhém čtení poslanci projednali novelu veterinárního zákonaNovela veterinárního zákona a novela zákona na ochranu zvířat proti týrání vypracované Ministerstvem zemědělství (MZe) zavedou významné zlepšení v péči o zvířata. Jatka v ČR budou mít povinně instalované kamery. Veterinární zákon také přinese několik…

Mléčný krém Pribináček se v Přibyslavi vyrábí 70 let, vyváží se i na Slovensko

10.9.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Mléčný krém Pribináček se v mlékárně v Přibyslavi - Hesově vyrábí 70 let.

Likérka Rudolf Jelínek bude mít letos nízkou úrodu kvůli poškození stromů mrazem

3.9.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Likérka Rudolf Jelínek bude mít letos nízkou úrodu kvůli poškození stromů mrazemNízkou úrodu kvůli poškození ovocných stromů mrazem bude mít letos vizovická likérka Rudolf Jelínek. V tuto chvíli je přibližně v polovině celkové sklizně a odhaduje, že sklidí asi 40 procent plánu, přibližně 300 tun švestek. ČTK to dnes řekl obchodní a…

Nová položka v NBT knihovně - Rajče se zvýšenou aktivitou pylu a zvýšeným výnosem

2.9.2024, Zdroj: Biotrin z.s.

Nová položka v NBT knihovně - Rajče se zvýšenou aktivitou pylu a zvýšeným výnosemÚspěšnost násady plodů rajčat a jejich výnosu závisí na správném vývoji pylu a opylení květů. Přestože vědecký pokrok přinesl již mnoho poznatků o těchto procesech, regulační mechanismy, které je ovlivňují, stále nejsou zcela…

Vibria v mořských plodech: rostoucí riziko v důsledku změny klimatu a antimikrobiální rezistence

12.8.2024, Zdroj: EFSA

Vibria v mořských plodech: rostoucí riziko v důsledku změny klimatu a antimikrobiální rezistenceVibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus a Vibrio cholerae (mimo sérotypy O1 a O139) jsou necholerová vibria, která mají největší význam pro veřejné zdraví v EU v důsledku konzumace mořských…

Upozornění prodejcům i spotřebitelům: prodej borůvek a dalšího sypkého ovoce pouze v hmotnostních jednotkách

7.8.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Upozornění prodejcům i spotřebitelům: prodej borůvek a dalšího sypkého ovoce pouze v hmotnostních jednotkáchStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje prodejce a informuje spotřebitele, že nebalené borůvky a další druhy sypkého ovoce mají provozovatelé povinnost nabízet a prodávat v hmotnostních jednotkách (kilogramy) a nikoliv objemových…

Nové šlechtitelské techniky použité při produkci potravinářských surovinZáznamGarance

7.8.2024, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:31:58

- Inovativní metody šlechtění jako podpora evropského potravinářství - Výzkum a vývoj v oblasti novýchtechnik šlechtění - Základy nové legislativy

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus
Nahrávám...
Nahrávám...