Každý med má svůj „otisk prstu“
27.3.2025, Zdroj: Medokomerc
Med je jednou z nejkontrolovanějších potravin nejen u nás, ale v celé Evropě. V německých Brémách se tvoří obří databáze pro kontrolu medů z území EU i celého světa. Ta vzniká pomocí podobné metody, jakou používají i lékaři – magnetické resonance.…
Příklady označování: Maso a masné výrobkyGarance
24.3.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky jsou stanoveny ve vyhlášce č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich.
Používání informací o potravině „ZERO ALKOHOL“, „BEZ ALKOHOLU“, „NO ALKOHOL“, „NEALKOHOLICKÝ“, „0 % alkoholu“, „0,0 % alkoholu“ na nealkoholických nápojích
18.3.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
EFSA podruhé otevírá podporu pro SME v oblasti nových potravin
17.3.2025, Zdroj: EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) oznámil spuštění druhého ročníku iniciativy na podporu malých a středních podniků (SME) při přípravě žádostí o schválení nových potravin. Cílem této iniciativy je usnadnit přístup SME ke službě EFSA General…
Stovky litrů nezdaněného i neznačeného alkoholu zajistili jihočeští celníci
14.3.2025, Zdroj: Celní správa ČR
Od počátku roku uskutečnili jihočeští příslušníci Oddělení dohledu nad subjekty v rámci celého Jihočeského kraje 24 takzvaných místních šetření v provozovnách, z nichž 9 bylo pozitivních. V rámci pozitivních kontrol se jednalo ve 3 případech o neznačený líh a…
Příklady označování: Mléko, smetana, kysané mléčné výrobky a tvarohGarance
10.3.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky k nařízení (EU) 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 397/2016 Sb., kterou se stanoví požadavky na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy, jedlé tuky a oleje. Podle této vyhlášky a nařízení (EU) č. 1308/2013 se mlékem rozumí produkt mléčné…
Nové krmné směsi zvýší imunitu zvířat a bezpečnost potravin
6.3.2025, Zdroj: Technologická agentura ČR
Adaptogeny podávané hospodářským zvířatům mohou nepřímo prospět i člověku. Pomáhají zlepšit kvalitu masa, mléka a vajec tím, že snižují stres zvířat, posilují jejich imunitu a zvyšují obsah prospěšných látek, jako jsou antioxidanty či zdravé tuky. Mohou také…
Uchování mraženého masa u spotřebiteleGarance
25.2.2025, PotravinyInfo
, Zdroj:Příklady označování: SýryGarance
24.2.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky jsou stanoveny ve vyhlášce č. 397/2016 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy, jedlé tuky a oleje. Podle ní se sýrem rozumí mléčný výrobek vyrobený vysrážením mléčné bílkoviny z mléka působením syřidla…
Studie BfR MEAL zaměřená na přítomnost vanadu: ve většině potravin nebyl vanad zjištěn
24.2.2025, Zdroj: EFSA
Studie „MEAL“ německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR) poskytuje informace o průměrném množství prospěšných a potenciálně škodlivých látek obsažených v nejčastěji konzumovaných potravinách v…
Ryby a pokrmy z ryb: Co byste měli vědět?
21.2.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Ryby jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálních látek (železo, draslík, síra, hořčík, u mořských ryb i jód). Tučné ryby navíc obsahují vitamíny rozpustné v tucích A, D, E a cenné omega-3 mastné kyseliny. Díky těmto živinám jsou…
Původy u prodávaného volně loženého masaGarance
19.2.2025, PotravinyInfo
, Zdroj:Příklady označování: Čokoládové bonbonyGarance
10.2.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…
Budoucnost na talíři: Laboratorní vepřové s čirokem jako revoluce v potravinářství?
7.2.2025, Zdroj: Biotrin z.s.
V posledních letech zažívá oblast laboratorně pěstovaného masa obrovský rozmach. Po prvních laboratorně vypěstovaných kuřatech, která se již dostala do restaurací v USA, přichází další inovace: vědecký tým z National University of Singapore (NUS) představil…
Nová doporučení a aplikace (WaterManage4You) pro manipulaci s procesní vodou pro ovoce, zeleninu a bylinky
5.2.2025, Zdroj: EFSA
Kombinace dezinfekce a doplňování vody může pomoci udržet mikrobiologickou kvalitu vody používané při zpracování čerstvého a mraženého ovoce, zeleniny a bylinek. To je hlavní závěr analýzy provedené odborníky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA),…
V ČR je zájem o vznik nových jatek, chybí ale veterinární lékaři k dozoru
4.2.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Podniky v Česku mají zájem rozšiřovat a budovat nová jatka, Státní veterinární správa (SVS) ale nemá dostatek zaměstnanců, kteří by jatka kontrolovali. Nedostatek pracovníků řeší SVS dlouhodobě, důvodem je snížení rozpočtu, kvůli kterému správa loni zrušila 50…
Příklady označování: Zpracované ovoce a zeleninaGarance
3.2.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č.397/2021 o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a…
Kontroly olivových olejů: téměř polovina vzorků nevyhověla
3.2.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v tržní síti ČR ukázaly, že 44,4 % hodnocených vzorků nesplnilo požadavky právních předpisů. Nejzávažnější porušení představovaly ty olivové oleje,…
Doplňky stravy: výběr dotazů a odpovědí
28.1.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Výběr z nejčastějších dotazů a odpovědí na téma doplňky stravy.
Příklady označování: ČokoládaGarance
24.1.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…
Ministerstvo chystá změny v potravinářství: Pod lupou bude hummus, miso i mák
15.1.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Miso, hummus či okara. Luštěninové výrobky, se kterými se lidé v Česku setkávají na pultech obchodů i v jídelních lístcích stále častěji. Přesto doposud zákon u některých z nich neurčuje, jak konkrétně by měly vypadat. Výsledná podoba i kvalita jednotlivých…
Cukr s protihrudkující látkouGarance
14.1.2025, PotravinyInfo
, Zdroj:Výroba i spotřeba chleba je v ČR stabilní, lidé ale chtějí i alternativní pečivo
14.1.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Výroba i spotřeba chleba a dalšího tradičního pečiva je v Česku stabilní, předloni pekaři upekli 220.000 tun chleba, což je meziročně zhruba o 20.000 tun více, lidé ale stále častěji chtějí i alternativní varianty. V tiskové zprávě to uvedl Svaz pekařů a…
Příklady označování: Ovocné a zeleninové nealkoholické nápojeGarance
13.1.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 248/2018 Sb. o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí. Tato vyhláška se nevztahuje na neochucené minerální a pramenité…
Stoupá zájem o automatizaci produkce v chovech, brzdou jsou vysoké investice
9.1.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Moderní technologie v chovech hospodářských zvířat snižují náklady a zvyšují kvalitu produkce nebo welfare (životní pohodu) zvířat. Rozvoj ale brzdí poměrně vysoká investice. Přestože chovatelé využívají moderní a automatizované technologie stále častěji, plně…
Stanovisko SZPI k prodeji směsí čerstvého ovoce a zeleniny
3.1.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Je umožněno prodávat balení obsahující různé druhy čerstvého ovoce a zeleniny?
Ministerstvo zemědělství využilo odvod Budvaru pro živočišnou výrobu
2.1.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Peníze z letošního zisku národního podniku Budějovický Budvar použilo ministerstvo zemědělství na mimořádnou podporu středně velkých farem s živočišnou výrobou. Budvar letos odvedl státu 550 milionů…
Neschválené zdroje vitamínůGarance
30.12.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:Země původu na sklenici s medem a možnost skladování vajec při vyšších teplotách. Ministerstvo zemědělství připravilo nové vyhlášky
6.12.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství (MZe) připravuje balíček vyhlášek o potravinách. Navrhuje jako novou povinnost uvádět na etiketě všechny země původu u směsí medu nebo možnost použít při výrobě sirupu i jiná přírodní sladidla než cukr. Nově bude také možné použít…
Zpřísňují se podmínky pro dovoz medu do EU
29.11.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že od 29. 11. dochází ke zpřísnění podmínek pro dovoz medu a jiných včelařských produktů (dále jen „medu“) ze zemí mimo Evropskou unii (třetích zemí). Všechen med přicházející do EU bude muset mít nově…
Úřad potravin Spojeného království vydal pokyny ke kofeinu v doplňcích stravy
27.11.2024, Zdroj: Food Standards Agency
Úřad pro potraviny Spojeného království (FSA) a Skotský úřad pro potraviny (FSS) vydaly pokyny týkající se kofeinu v doplňcích stravy s cílem podpořit bezpečnou spotřebu a bezpečnou výrobu doplňků stravy obsahujících vysoké množství…
Ministerstvo vybralo výzkumné projekty na příští tři roky. Důležitými tématy jsou uhlíkové zemědělství a bezpečnost potravin
26.11.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Celkem 21 vědeckých a výzkumných projektů s počátkem řešení v roce 2025 podpoří Ministerstvo zemědělství (MZe) v rámci Programu na podporu aplikovaného výzkumu na období 2024-2032 ZEMĚ II. Výzkumníci se zaměří na možnosti precizního a uhlíkového zemědělství,…
Antibiotika v českých chovech: fakta namísto senzace přináší skvělé zprávy pro spotřebitele českých potravin
20.11.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Také vás již někdy v médiích zaujal titulek či komentář, upozorňující na nadužívání antibiotik v chovech zvířat? Mnohdy i renomované odborné časopisy, na základě matematicko-predikčního modelování opírajícího se často o historická, navíc mimoevropská data,…
Čtvrtina kontrolovaných doplňků stravy určených pro kloubní výživu klamala spotřebitele ohledně skutečného složení
14.11.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejňuje výsledky kontrolní akce zaměřené na doplňky stravy určené pro kloubní výživu.
Cyanotis arachnoideaGarance
12.11.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:Nařízení (EU) 2024/2682, kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o specifikace nové potraviny v prášku z houby vitamin D2
6.11.2024, Zdroj: Evropská komise
Sady Schwarz u Rokycan kvůli neúrodě rozšířily obchod v sadech na farmářský krám
4.11.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Sady Schwarz z vesničky Vranov na Rokycansku, jeden z největších pěstitelů jablek v Plzeňském kraji, kvůli letošní katastrofální neúrodě rozšířily prodejnu v sadech na farmářský…
„Čokoláda je obrovský průšvih.“ Vánoční cukroví podraží, vystřelily ceny másla i kakaa
23.10.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Nepříjemné překvapení čeká letos milovníky vánočního cukroví. A to jak ty, kteří si ho pečou doma, tak ty, kteří si ho plánují koupit u cukráře. V obou případech letos vyjde dráž než vloni. Ceny klíčových výrobních surovin, másla a čokolády, významně vzrostly.…
Kreatin ethyl ester a kreatin nitrátGarance
15.10.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:Geneticky modifikované bráněnky: Inovativní řešení pro snižování odpadu
14.10.2024, Zdroj: Biotrin z.s.
Bráněnky (Hermetia illucens), známé také jako „černí vojáci“, jsou komerčně využívány k rozkladu organického odpadu.
Rostlinné alternativy mohou nést názvy masných produktů, rozhodl Soudní dvůr EU
10.10.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
V říjnu 2020 europoslanci hlasovali pro přísnější pravidla pro označování rostlinných náhražek mléka nebo sýra. Už několik let předtím bylo v EU zakázáno používat pro rostlinné alternativy mléka nebo výrobků z něj označení jako "mandlové mléko" nebo "veganský…
Mlékárně Kunín se po povodni zatím nepodařilo obnovit výrobu v areálu v Ostravě
1.10.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Mlékárně Kunín z nadnárodní skupiny Lactalis Group se zatím nepodařilo obnovit výrobu v areálu v Ostravě-Martinově, kterou přerušila kvůli povodni. Potýká se s výpadkem dodávky páry. Na odstranění škod a obnovení provozu závodu v plném rozsahu firma intenzivně…
Návrh na zavedení kamer na jatkách prochází legislativním procesem. Ve druhém čtení poslanci projednali novelu veterinárního zákona
23.9.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Novela veterinárního zákona a novela zákona na ochranu zvířat proti týrání vypracované Ministerstvem zemědělství (MZe) zavedou významné zlepšení v péči o zvířata. Jatka v ČR budou mít povinně instalované kamery. Veterinární zákon také přinese několik…
Mléčný krém Pribináček se v Přibyslavi vyrábí 70 let, vyváží se i na Slovensko
10.9.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Mléčný krém Pribináček se v mlékárně v Přibyslavi - Hesově vyrábí 70 let.
Ochucený mléčný výrobek a použití konzervantu v jeho ovocné složceGarance
4.9.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:Likérka Rudolf Jelínek bude mít letos nízkou úrodu kvůli poškození stromů mrazem
3.9.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Nízkou úrodu kvůli poškození ovocných stromů mrazem bude mít letos vizovická likérka Rudolf Jelínek. V tuto chvíli je přibližně v polovině celkové sklizně a odhaduje, že sklidí asi 40 procent plánu, přibližně 300 tun švestek. ČTK to dnes řekl obchodní a…
Nová položka v NBT knihovně - Rajče se zvýšenou aktivitou pylu a zvýšeným výnosem
2.9.2024, Zdroj: Biotrin z.s.
Úspěšnost násady plodů rajčat a jejich výnosu závisí na správném vývoji pylu a opylení květů. Přestože vědecký pokrok přinesl již mnoho poznatků o těchto procesech, regulační mechanismy, které je ovlivňují, stále nejsou zcela…
Vibria v mořských plodech: rostoucí riziko v důsledku změny klimatu a antimikrobiální rezistence
12.8.2024, Zdroj: EFSA
Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus a Vibrio cholerae (mimo sérotypy O1 a O139) jsou necholerová vibria, která mají největší význam pro veřejné zdraví v EU v důsledku konzumace mořských…
Upozornění prodejcům i spotřebitelům: prodej borůvek a dalšího sypkého ovoce pouze v hmotnostních jednotkách
7.8.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje prodejce a informuje spotřebitele, že nebalené borůvky a další druhy sypkého ovoce mají provozovatelé povinnost nabízet a prodávat v hmotnostních jednotkách (kilogramy) a nikoliv objemových…
Nové šlechtitelské techniky použité při produkci potravinářských surovinZáznamGarance
7.8.2024, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:31:58
- Inovativní metody šlechtění jako podpora evropského potravinářství
- Výzkum a vývoj v oblasti novýchtechnik šlechtění
- Základy nové legislativy