dnes je 9.3.2025

Informační bezpečnost nověLIVEGarance

Datum konání 17.3.2025, Ing. Monika Becková

Srozumitelnou formou vás seznámíme se systémy managementu bezpečnosti informací pohledem systémových norem a s přihlédnutím k NIS2 (nový ZOKB).

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Udržitelnost a ESG: požadavky a aplikace pro organizace i rodinyGarance

6.3.2025, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

Udržitelnost a ESG (Environmental, Social, Governance) se stávají nedílnou součástí fungování firem i domácností. Rok 2024 přinesl nové požadavky v oblasti ESG, které ovlivňují nejen podniky, ale i jednotlivce. Jaké kroky musí organizace podniknout pro splnění…

Nové krmné směsi zvýší imunitu zvířat a bezpečnost potravin

6.3.2025, Zdroj: Technologická agentura ČR

Nové krmné směsi zvýší imunitu zvířat a bezpečnost potravinAdaptogeny podávané hospodářským zvířatům mohou nepřímo prospět i člověku. Pomáhají zlepšit kvalitu masa, mléka a vajec tím, že snižují stres zvířat, posilují jejich imunitu a zvyšují obsah prospěšných látek, jako jsou antioxidanty či zdravé tuky. Mohou také…

Omnibus: Nový legislativní balíček EU a jeho dopady na podnikyGarance

5.3.2025, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

Omnibus je legislativní nástroj Evropské unie, který umožňuje úpravy více právních předpisů najednou v rámci jednoho právního aktu. Tento přístup slouží ke sjednocení a zjednodušení právních rámců, čímž se snižuje administrativní zátěž a harmonizuje regulace…

Konec Nutri-Score: EU zastavuje ambiciozní plány na označování nezdravých potravin pomocí barevné škály

5.3.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Konec Nutri-Score: EU zastavuje ambiciozní plány na označování nezdravých potravin pomocí barevné škályEvropská komise zrušila dlouho očekávaný plán na zavedení povinného označování potravin pomocí systému Nutri-Score.

Čokoládová zmrzlina označováníGarance

4.3.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Výrobci jsou na biometan připraveni, nejistá rentabilita však ohrožuje realizaci projektů

4.3.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Výrobci jsou na biometan připraveni, nejistá rentabilita však ohrožuje realizaci projektůMinisterstvo průmyslu a obchodu (MPO) 30. ledna 2025 uzavřelo příjem žádostí první výzvy v programu Obnovitelné zdroje energie – vtláčení biometanu z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost. Jedná se o nízkouhlíkové technologie…

EFSA: Rezidua veterinárních léčiv v potravinách - nedodržování předpisů zůstalo v roce 2023 nízké

3.3.2025, Zdroj: EFSA

EFSA: Rezidua veterinárních léčiv v potravinách - nedodržování předpisů zůstalo v roce 2023 nízkéDne 25. února 2025 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) svou výroční zprávu za rok 2023 o výsledcích monitorování reziduí veterinárních léčivých přípravků a dalších látek u živých zvířat a v živočišných produktech. Zprávu doprovází…

České cukrovary zápasí s dovozem levného cukru ze zahraničí, budou muset omezit výrobu a hrozí i uzavření některých závodů

28.2.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

České cukrovary zápasí s dovozem levného cukru ze zahraničí, budou muset omezit výrobu a hrozí i uzavření některých závodůCukrovary v Česku ohrožuje konkurence ze zemí mimo EU. Pěstitelé cukrové řepy přitom v těchto zemích používají pesticidy, které jsou v Unii zakázané, a nemusí se také potýkat s unijními „zelenými“ regulacemi. Tuzemské podniky v současnosti zápolí…

Slevy nyní postrádají logiku, s trhem je něco v nepořádku, říká šéfka potravinářů

27.2.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Slevy nyní postrádají logiku, s trhem je něco v nepořádku, říká šéfka potravinářůVysoké ceny potravin v regálech jsou jenom proto, že obchodníci chtějí prodávat ve slevách. Jejich omezení po vzoru Francie by přineslo stabilizaci cen, tvrdí v rozhovoru pro MF DNES prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Ke zdražení základních…

Olomoucké tvarůžky mají nového vedoucího výroby. Chystají se inovace výrobních procesů i nové produkty

26.2.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Olomoucké tvarůžky mají nového vedoucího výroby. Chystají se inovace výrobních procesů i nové produktySpolečnost A.W. spol. s r.o., výrobce tradičních Olomouckých tvarůžků, přivítala nového vedoucího výroby. Stal se jím odborník Jaroslav Klein s bohatými zkušenostmi v potravinářském průmyslu, který se v minulosti podílel na řízení předních pivovarských a…

Upcycling Group dodá do USA linku, jež z nápojových kartonů udělá stavební desky

25.2.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Upcycling Group dodá do USA linku, jež z nápojových kartonů udělá stavební deskyČeská společnost Upcycling Group, která se zaměřuje na cirkulární ekonomiku, dodá do USA technologickou linku, jež bude zpracovávat použité nápojové kartony a vyrábět z nich stavební desky. Výrobcem linky je ostravská firma Lisa Tech. Náklady projektu dosáhnou…

Uchování mraženého masa u spotřebiteleGarance

25.2.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Příklady označování: SýryGarance

24.2.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky jsou stanoveny ve vyhlášce č. 397/2016 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy, jedlé tuky a oleje. Podle ní se sýrem rozumí mléčný výrobek vyrobený vysrážením mléčné bílkoviny z mléka působením syřidla…

Case Study: Implementace strategie a aktivit udržitelnosti ve středně velké organizaci (do 500 zaměstnanců)Garance

24.2.2025, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

Organizace: Středně velká výrobní firma s 400 zaměstnanci, působící v oblasti výroby spotřební elektroniky. Firma má pobočky v několika evropských zemích a zajišťuje výrobu, distribuci a…

Studie BfR MEAL zaměřená na přítomnost vanadu: ve většině potravin nebyl vanad zjištěn

24.2.2025, Zdroj: EFSA

Studie BfR MEAL zaměřená na přítomnost vanadu: ve většině potravin nebyl vanad zjištěnStudie „MEAL“ německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR) poskytuje informace o průměrném množství prospěšných a potenciálně škodlivých látek obsažených v nejčastěji konzumovaných potravinách v…

Ryby a pokrmy z ryb: Co byste měli vědět?

21.2.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Ryby a pokrmy z ryb: Co byste měli vědět?Ryby jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálních látek (železo, draslík, síra, hořčík, u mořských ryb i jód). Tučné ryby navíc obsahují vitamíny rozpustné v tucích A, D, E a cenné omega-3 mastné kyseliny. Díky těmto živinám jsou…

Udržitelnost a ESG v organizacíchZáznamGarance

20.2.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:52:25

Tento webinář je navržen tak, aby poskytl komplexní a praktické informace o auditech, řízení neshod, udržitelnosti a zlepšování procesů v souladu s normami ISO 9001, ISO 14001 a dalšími standardy. Cílem je poskytnout účastníkům nástroje pro efektivní řízení…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Prodej alkoholických nápojů prostřednictvím internetu

19.2.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Prodej alkoholických nápojů prostřednictvím internetuAlkoholické nápoje jsou potraviny, a tudíž se na ně vztahují obecné požadavky, jako na ostatní potraviny s tím, že pro lihoviny jsou stanoveny i některé požadavky zvláštní.

Původy u prodávaného volně loženého masaGarance

19.2.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Kofola letos chystá velké investice do výroby a logistiky

18.2.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Kofola letos chystá velké investice do výroby a logistikySpolečnost Kofola ČeskoSlovensko zveřejnila své předběžné hospodářské výsledky za rok 2024. Potvrdila nejen výborné tržby v jednotlivých zemích, kde působí, ale i rekordní EBITDU za celou skupinu Kofola, která převýšila 1,8 miliard korun. Výsledky za loňský…

Potravinářská inspekce kontroluje restaurace už 10 let, prohřešků ubylo

17.2.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce kontroluje restaurace už 10 let, prohřešků ubyloStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) byla pověřena kontrolou v provozech otevřeného společného stravování, tj v restauracích, rychlém občerstvení, pivnicích, vinárnách, cukrárnách aj. od r. 2015. Od 1. 1. 2025 došlo ke zpřesnění kompetencí a…

Potravináři upozorňují na dovoz pochybných potravin ze zemí mimo EU, nemusí splňovat stejné standardy jako v unijních zemích

14.2.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Potravináři upozorňují na dovoz pochybných potravin ze zemí mimo EU, nemusí splňovat stejné standardy jako v unijních zemíchPotravinářská komora ČR upozorňuje spotřebitele na dovoz potravin pochybné kvality ze zemí mimo EU. Tamní producenti totiž mnohdy nemusí splňovat přísné environmentální a administrativní požadavky a mohou tak svou produkci vyrobit výrazně levněji i za cenu…

Nařízení o odlesňování. Otázky a odpovědi...

13.2.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Nařízení o odlesňování. Otázky a odpovědi...Evropská unie v roce 2023 přijala nařízení číslo 1115, které má za cíl předcházet odlesňování v EU i ve světě tím, že zavádí povinnosti pro firmy, které obchodují nebo pracují s vybranými komoditami a produkty jako je káva, kakao, čokoláda, sója, palmový olej,…

Tip na recept: Snídaně pro zamilované aneb láska prochází tvarůžky

12.2.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Tip na recept: Snídaně pro zamilované aneb láska prochází tvarůžkyLoštice, 12. února 2025 – Svátek svatého Valentýna se blíží a s ním i obvyklá otázka: Čím letos překvapit? Tradiční výrobce Olomouckých tvarůžků přináší inspiraci na netradiční snídani do postele – Zamilované tvarůžkové lívanečky. Spojují…

Transparentní nákupy a kvalitní potraviny jsou klíčem ke zlepšení stravy v institucích

12.2.2025, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Transparentní nákupy a kvalitní potraviny jsou klíčem ke zlepšení stravy v institucíchKvalita nemocničního stravování zásadně ovlivňuje proces léčby a rekonvalescence pacientů. Podobě tomu je i u škol a zařízení sociálních služeb. Jak ale zajistit, aby instituce nakupovaly čerstvé a kvalitní potraviny transparentně a efektivně? Odpověď přinesl…

Značení produktů v potravinářském průmyslu

11.2.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Výrobci gastronomických produktů čím dál častěji řeší otázku designového a průmyslového značení. Tam kde dříve stačila pouhá samolepka se v rámci propracovaného designu volí poutavé 3D štítky. Načerpejte inspiraci pro svůj projekt a odlište…

Informace k potravinám prodávaným z pultuGarance

11.2.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Příklady označování: Čokoládové bonbonyGarance

10.2.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…

Přihlášky do programů EIT Food otevřeny

10.2.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Přihlášky do programů EIT Food otevřenyPřihlášky do programů EIT Food pro začínající podnikatele a start-upy otevřeny! Využít můžete řadu nabídek a přihlásit se do jednoho z programů nabízených EIT Food!

Budoucnost na talíři: Laboratorní vepřové s čirokem jako revoluce v potravinářství?

7.2.2025, Zdroj: Biotrin z.s.

Budoucnost na talíři: Laboratorní vepřové s čirokem jako revoluce v potravinářství?V posledních letech zažívá oblast laboratorně pěstovaného masa obrovský rozmach. Po prvních laboratorně vypěstovaných kuřatech, která se již dostala do restaurací v USA, přichází další inovace: vědecký tým z National University of Singapore (NUS) představil…

Co nás čeká s tématem ESG v roce 2025ZáznamGarance

6.2.2025, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:17:56

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Nové potravinářské předpisy EU - prosinec 2024

6.2.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Nové potravinářské předpisy EU - prosinec 2024Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se…

Nová doporučení a aplikace (WaterManage4You) pro manipulaci s procesní vodou pro ovoce, zeleninu a bylinky

5.2.2025, Zdroj: EFSA

Nová doporučení a aplikace (WaterManage4You) pro manipulaci s procesní vodou pro ovoce, zeleninu a bylinkyKombinace dezinfekce a doplňování vody může pomoci udržet mikrobiologickou kvalitu vody používané při zpracování čerstvého a mraženého ovoce, zeleniny a bylinek. To je hlavní závěr analýzy provedené odborníky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA),…

V ČR je zájem o vznik nových jatek, chybí ale veterinární lékaři k dozoru

4.2.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

V ČR je zájem o vznik nových jatek, chybí ale veterinární lékaři k dozoruPodniky v Česku mají zájem rozšiřovat a budovat nová jatka, Státní veterinární správa (SVS) ale nemá dostatek zaměstnanců, kteří by jatka kontrolovali. Nedostatek pracovníků řeší SVS dlouhodobě, důvodem je snížení rozpočtu, kvůli kterému správa loni zrušila 50…

AromataGarance

4.2.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Příklady označování: Zpracované ovoce a zeleninaGarance

3.2.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č.397/2021 o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a…

ESG Trendy v roce 2025: Klíčové aspekty a konkrétní příkladyGarance

3.2.2025, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

Rok 2025 představuje pro české firmy významný milník v oblasti ESG (Environmental, Social, Governance). Tento článek rozvádí a konkretizuje hlavní trendy, které budou formovat firemní strategie a přístupy k…

Kontroly olivových olejů: téměř polovina vzorků nevyhověla

3.2.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly olivových olejů: téměř polovina vzorků nevyhovělaVýsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v tržní síti ČR ukázaly, že 44,4 % hodnocených vzorků nesplnilo požadavky právních předpisů. Nejzávažnější porušení představovaly ty olivové oleje,…

Zdravá polévka s Olomouckými tvarůžky: Zahřejte se v zimě poctivou cibulačkou

31.1.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Zdravá polévka s Olomouckými tvarůžky: Zahřejte se v zimě poctivou cibulačkouV zimních měsících není nic lepšího než tradiční domácí polévka. A co takhle spojit osvědčenou klasiku, cibulačku, s jedinečnou chutí Olomouckých tvarůžků? Zahřejete se a dopřejete svému tělu vydatnou porci potřebných živin. Poctivá cibulačka potěší chuťové…

Potravináři loni darovali stovky tun výrobků, s pomocí počítají i letos

30.1.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Potravináři loni darovali stovky tun výrobků, s pomocí počítají i letosVýrobci potravin v loňském roce darovali stovky tun potravin a balených vod. Připravili rovněž drogistické zboží a krmivo pro domácí mazlíčky. Jde o významnou pomoc pro rodiče samoživitele, osamělé seniory a další znevýhodněné skupiny. Na dobročinné akce…

Zatřídění dokumentu
Zatřídění dokumentu
Vztahuje se k typu informace:
Vztahuje se k aktuálnosti:
Zdroj:

Nedostupné pro váš modul.

Akce
Nahrávám...
Nahrávám...