dnes je 23.2.2025

Informační bezpečnost nověLIVEGarance

Datum konání 17.3.2025, Ing. Monika Becková

Srozumitelnou formou vás seznámíme se systémy managementu bezpečnosti informací pohledem systémových norem a s přihlédnutím k NIS2 (nový ZOKB).

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Udržitelnost a ESG v organizacíchZáznamGarance

20.2.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:52:25

Tento webinář je navržen tak, aby poskytl komplexní a praktické informace o auditech, řízení neshod, udržitelnosti a zlepšování procesů v souladu s normami ISO 9001, ISO 14001 a dalšími standardy. Cílem je poskytnout účastníkům nástroje pro efektivní řízení…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Prodej alkoholických nápojů prostřednictvím internetu

19.2.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Prodej alkoholických nápojů prostřednictvím internetuAlkoholické nápoje jsou potraviny, a tudíž se na ně vztahují obecné požadavky, jako na ostatní potraviny s tím, že pro lihoviny jsou stanoveny i některé požadavky zvláštní.

Původy u prodávaného volně loženého masaGarance

19.2.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Kofola letos chystá velké investice do výroby a logistiky

18.2.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Kofola letos chystá velké investice do výroby a logistikySpolečnost Kofola ČeskoSlovensko zveřejnila své předběžné hospodářské výsledky za rok 2024. Potvrdila nejen výborné tržby v jednotlivých zemích, kde působí, ale i rekordní EBITDU za celou skupinu Kofola, která převýšila 1,8 miliard korun. Výsledky za loňský…

Potravinářská inspekce kontroluje restaurace už 10 let, prohřešků ubylo

17.2.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce kontroluje restaurace už 10 let, prohřešků ubyloStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) byla pověřena kontrolou v provozech otevřeného společného stravování, tj v restauracích, rychlém občerstvení, pivnicích, vinárnách, cukrárnách aj. od r. 2015. Od 1. 1. 2025 došlo ke zpřesnění kompetencí a…

Potravináři upozorňují na dovoz pochybných potravin ze zemí mimo EU, nemusí splňovat stejné standardy jako v unijních zemích

14.2.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Potravináři upozorňují na dovoz pochybných potravin ze zemí mimo EU, nemusí splňovat stejné standardy jako v unijních zemíchPotravinářská komora ČR upozorňuje spotřebitele na dovoz potravin pochybné kvality ze zemí mimo EU. Tamní producenti totiž mnohdy nemusí splňovat přísné environmentální a administrativní požadavky a mohou tak svou produkci vyrobit výrazně levněji i za cenu…

Nařízení o odlesňování. Otázky a odpovědi...

13.2.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Nařízení o odlesňování. Otázky a odpovědi...Evropská unie v roce 2023 přijala nařízení číslo 1115, které má za cíl předcházet odlesňování v EU i ve světě tím, že zavádí povinnosti pro firmy, které obchodují nebo pracují s vybranými komoditami a produkty jako je káva, kakao, čokoláda, sója, palmový olej,…

Tip na recept: Snídaně pro zamilované aneb láska prochází tvarůžky

12.2.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Tip na recept: Snídaně pro zamilované aneb láska prochází tvarůžkyLoštice, 12. února 2025 – Svátek svatého Valentýna se blíží a s ním i obvyklá otázka: Čím letos překvapit? Tradiční výrobce Olomouckých tvarůžků přináší inspiraci na netradiční snídani do postele – Zamilované tvarůžkové lívanečky. Spojují…

Transparentní nákupy a kvalitní potraviny jsou klíčem ke zlepšení stravy v institucích

12.2.2025, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Transparentní nákupy a kvalitní potraviny jsou klíčem ke zlepšení stravy v institucíchKvalita nemocničního stravování zásadně ovlivňuje proces léčby a rekonvalescence pacientů. Podobě tomu je i u škol a zařízení sociálních služeb. Jak ale zajistit, aby instituce nakupovaly čerstvé a kvalitní potraviny transparentně a efektivně? Odpověď přinesl…

Značení produktů v potravinářském průmyslu

11.2.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Výrobci gastronomických produktů čím dál častěji řeší otázku designového a průmyslového značení. Tam kde dříve stačila pouhá samolepka se v rámci propracovaného designu volí poutavé 3D štítky. Načerpejte inspiraci pro svůj projekt a odlište…

Informace k potravinám prodávaným z pultuGarance

11.2.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Příklady označování: Čokoládové bonbonyGarance

10.2.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…

Přihlášky do programů EIT Food otevřeny

10.2.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Přihlášky do programů EIT Food otevřenyPřihlášky do programů EIT Food pro začínající podnikatele a start-upy otevřeny! Využít můžete řadu nabídek a přihlásit se do jednoho z programů nabízených EIT Food!

Budoucnost na talíři: Laboratorní vepřové s čirokem jako revoluce v potravinářství?

7.2.2025, Zdroj: Biotrin z.s.

Budoucnost na talíři: Laboratorní vepřové s čirokem jako revoluce v potravinářství?V posledních letech zažívá oblast laboratorně pěstovaného masa obrovský rozmach. Po prvních laboratorně vypěstovaných kuřatech, která se již dostala do restaurací v USA, přichází další inovace: vědecký tým z National University of Singapore (NUS) představil…

Nové potravinářské předpisy EU - prosinec 2024

6.2.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Nové potravinářské předpisy EU - prosinec 2024Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se…

Co nás čeká s tématem ESG v roce 2025ZáznamGarance

6.2.2025, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:17:56

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Nová doporučení a aplikace (WaterManage4You) pro manipulaci s procesní vodou pro ovoce, zeleninu a bylinky

5.2.2025, Zdroj: EFSA

Nová doporučení a aplikace (WaterManage4You) pro manipulaci s procesní vodou pro ovoce, zeleninu a bylinkyKombinace dezinfekce a doplňování vody může pomoci udržet mikrobiologickou kvalitu vody používané při zpracování čerstvého a mraženého ovoce, zeleniny a bylinek. To je hlavní závěr analýzy provedené odborníky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA),…

V ČR je zájem o vznik nových jatek, chybí ale veterinární lékaři k dozoru

4.2.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

V ČR je zájem o vznik nových jatek, chybí ale veterinární lékaři k dozoruPodniky v Česku mají zájem rozšiřovat a budovat nová jatka, Státní veterinární správa (SVS) ale nemá dostatek zaměstnanců, kteří by jatka kontrolovali. Nedostatek pracovníků řeší SVS dlouhodobě, důvodem je snížení rozpočtu, kvůli kterému správa loni zrušila 50…

AromataGarance

4.2.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Příklady označování: Zpracované ovoce a zeleninaGarance

3.2.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č.397/2021 o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a…

ESG Trendy v roce 2025: Klíčové aspekty a konkrétní příkladyGarance

3.2.2025, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

Rok 2025 představuje pro české firmy významný milník v oblasti ESG (Environmental, Social, Governance). Tento článek rozvádí a konkretizuje hlavní trendy, které budou formovat firemní strategie a přístupy k…

Kontroly olivových olejů: téměř polovina vzorků nevyhověla

3.2.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly olivových olejů: téměř polovina vzorků nevyhovělaVýsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v tržní síti ČR ukázaly, že 44,4 % hodnocených vzorků nesplnilo požadavky právních předpisů. Nejzávažnější porušení představovaly ty olivové oleje,…

Zdravá polévka s Olomouckými tvarůžky: Zahřejte se v zimě poctivou cibulačkou

31.1.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Zdravá polévka s Olomouckými tvarůžky: Zahřejte se v zimě poctivou cibulačkouV zimních měsících není nic lepšího než tradiční domácí polévka. A co takhle spojit osvědčenou klasiku, cibulačku, s jedinečnou chutí Olomouckých tvarůžků? Zahřejete se a dopřejete svému tělu vydatnou porci potřebných živin. Poctivá cibulačka potěší chuťové…

Potravináři loni darovali stovky tun výrobků, s pomocí počítají i letos

30.1.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Potravináři loni darovali stovky tun výrobků, s pomocí počítají i letosVýrobci potravin v loňském roce darovali stovky tun potravin a balených vod. Připravili rovněž drogistické zboží a krmivo pro domácí mazlíčky. Jde o významnou pomoc pro rodiče samoživitele, osamělé seniory a další znevýhodněné skupiny. Na dobročinné akce…

České pivo lidé pořídí nejčastěji v lahvích, roste ale obliba plechovek

29.1.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

České pivo lidé pořídí nejčastěji v lahvích, roste ale obliba plechovekČeské pivo lidé pořídí nejčastěji v lahvích, pivovary lahvují 40 procent piva. Necelá třetina českého piva končí v sudech, 20 procent v plechovkách. Popularita plechovek ale dlouhodobě roste, například v roce 2016 pivovary do plechovek plnily šest procent…

Označení "dětský" v názvu potraviny krupičkaGarance

28.1.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Doplňky stravy: výběr dotazů a odpovědí

28.1.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Doplňky stravy: výběr dotazů a odpovědíVýběr z nejčastějších dotazů a odpovědí na téma doplňky stravy.

Udržitelnost jako obchodní příležitost pro organizaceGarance

27.1.2025, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

V dnešní době udržitelnost již není jen etickou odpovědností firem, ale také klíčovým faktorem jejich dlouhodobého růstu a konkurenceschopnosti. Rostoucí povědomí spotřebitelů o klimatických změnách a environmentálních otázkách mění trh – zákazníci stále více…

Potravinářská komora vyhlašuje 12. ročník soutěže o inovativní výrobek

27.1.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Potravinářská komora vyhlašuje 12. ročník soutěže o inovativní výrobekPotravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny vyhlašují již dvanáctý ročník soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Cílem této soutěže je podpora českých potravin a…

Příklady označování: ČokoládaGarance

24.1.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…

Vyšší dotace pro ekologické zemědělství, méně papírování a dostupná zdravá výživa pro školáky: ministerstvo zemědělství připravilo novou legislativu

24.1.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Vyšší dotace pro ekologické zemědělství, méně papírování a dostupná zdravá výživa pro školáky: ministerstvo zemědělství připravilo novou legislativuNa některé způsoby ekologického hospodaření půjdou vyšší sazby dotací. Dodávky ovoce, zeleniny a mléka do škol budou distribuovány kratší cestou. Digitalizace záznamů o používání přípravků na ochranu rostlin se zjednoduší. Ministerstvo zemědělství (MZe)…

TZ MZe a SZPI - Ministr Výborný: Sjednocení dozoru a převedení kompetencí ke kontrole na SZPI odstraňuje dříve mnohdy nelogické rozdělení působnosti

23.1.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

TZ MZe a SZPI - Ministr Výborný: Sjednocení dozoru a převedení kompetencí ke kontrole na SZPI odstraňuje dříve mnohdy nelogické rozdělení působnostiStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontroluje provozovny společného stravování (restaurace, bary, pivnice, vinárny, rychlá občerstvení, cukrárny, stravování na čerpacích stanicích apod.) společně s dalšími orgány dozoru od roku 2015. Od…

Právní poradna: Nařízení proti odlesňování se blíží, týká se i palet

22.1.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Právní poradna: Nařízení proti odlesňování se blíží, týká se i paletNové nařízení EU, jež má zamezit odlesňování, se dotkne mnoha českých firem. A ačkoliv byl začátek povinnosti o rok posunut, s přípravami by nikdo neměl otálet. Požadavky jsou přísné a zavádění je časově náročné i…

Novinky v potravinářské legislativěZáznamGarance

22.1.2025, Ing. David Zima, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:37:06

Přehled nově vydané a připravované legislativy na úseku výroby potravin a jejich uvádění na trh.

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Je nutné k výrobku vypracovat bezpečnostní list?Garance

21.1.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Činnosti KHS v potravinářských podnicích

21.1.2025, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Činnosti KHS v potravinářských podnicíchOd 1. ledna 2025 krajské hygienické stanice provádí státní zdravotní dozor u všech provozovatelů potravinářských podniků včetně provozovatelů poskytujících stravovací služby, a to se zaměřením…

Společnosti Kaufland a Lidl podporují zálohování a budou na něj připraveny. Potvrdily to i výsledky pilotního projektu zpětného odběru nápojových PET lahví a plechovek

20.1.2025, Zdroj: Ministerstvo životního prostředí ČR

Společnosti Kaufland a Lidl podporují zálohování a budou na něj připraveny. Potvrdily to i výsledky pilotního projektu zpětného odběru nápojových PET lahví a plechovekPři příležitosti návštěvy ministra životního prostředí Petra Hladíka ve společnostech Kaufland a Lidl byly představeny průběžné výsledky dvouletého pilotního projektu na zpětný odběr nápojových PET lahví a plechovek. Programy zaměřené na edukaci zákazníků a…

Muzeum Olomouckých tvarůžků přivítalo čtvrtmiliontého návštěvníka

17.1.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Muzeum Olomouckých tvarůžků přivítalo čtvrtmiliontého návštěvníkaLoštické Muzeum Olomouckých tvarůžků oslavilo významný milník – přivítalo již čtvrtmiliontého návštěvníka. Slavnostní šerpu obdržel mladý člen rodiny Jořenkovy, která dorazila do Loštic objevovat historii a tradici tohoto unikátního sýru. Na památku…

Konzumace rostlinného mléka zvyšuje riziko vzniku deprese, zjistili vědci

16.1.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Konzumace rostlinného mléka zvyšuje riziko vzniku deprese, zjistili vědciKonzumace rostlinného mléka zvyšuje riziko vzniku deprese, uvádí studie, o které informoval server britského deníku The Times. U lidí, kteří pijí polotučné kravské mléko, je pravděpodobnost výskytu depresí a úzkostí podle vědců…

Ministerstvo chystá změny v potravinářství: Pod lupou bude hummus, miso i mák

15.1.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Ministerstvo chystá změny v potravinářství: Pod lupou bude hummus, miso i mákMiso, hummus či okara. Luštěninové výrobky, se kterými se lidé v Česku setkávají na pultech obchodů i v jídelních lístcích stále častěji. Přesto doposud zákon u některých z nich neurčuje, jak konkrétně by měly vypadat. Výsledná podoba i kvalita jednotlivých…

Cukr s protihrudkující látkouGarance

14.1.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Výroba i spotřeba chleba je v ČR stabilní, lidé ale chtějí i alternativní pečivo

14.1.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Výroba i spotřeba chleba je v ČR stabilní, lidé ale chtějí i alternativní pečivoVýroba i spotřeba chleba a dalšího tradičního pečiva je v Česku stabilní, předloni pekaři upekli 220.000 tun chleba, což je meziročně zhruba o 20.000 tun více, lidé ale stále častěji chtějí i alternativní varianty. V tiskové zprávě to uvedl Svaz pekařů a…

Příklady označování: Ovocné a zeleninové nealkoholické nápojeGarance

13.1.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 248/2018 Sb. o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí. Tato vyhláška se nevztahuje na neochucené minerální a pramenité…

Zatřídění dokumentu
Zatřídění dokumentu
Vztahuje se k typu informace:
Vztahuje se k aktuálnosti:
Zdroj:

Nedostupné pro váš modul.

Akce
Nahrávám...
Nahrávám...